Zupa kalafiorowa z batatami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    500 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • kalafior

    0.5 sztuki
  • bulion warzywny

    1 łyżka
  • smietana 18%

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą (1,4 litra), dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat