Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
batat
500 gramów -
marchew
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
seler korzeniowy
1 sztuka -
por (biała część)
1 sztuka -
kalafior
0.5 sztuki -
bulion warzywny
1 łyżka -
smietana 18%
2 łyżki -
mąka kukurydziana
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Zupa kalafiorowa z batatami
Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą (1,4 litra), dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze (0)