Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z batatami

5.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji.

Składniki:

batat 500 gramów
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
kalafior 0.5 sztuki
bulion warzywny 1 łyżka
smietana 18% 2 łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z batatami

Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą (1,4 litra), dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak