Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym

Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    500 ml
  • średnie bataty

    2 szt.
  • mleko kokosowe

    50 ml
  • cebula

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • suszone jalapeno (można użyć zwykłej chili)

    szczypta
  • czarny sezam

    1 łyżeczka
  • sól

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym

Bataty pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek chwilę smażymy na oleju, dodajemy do nich bataty, smażymy minutę. Podgrzewamy bulion, dodajemy bataty, gotujemy 5 minut. Studzimy całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z jalapeno i sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat