Bataty faszerowane

Bataty faszerowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bataty faszerowane szpinakiem, papryczką chili i mozzarellą to pyszny pomysł na kolację lub lunch w style "super food". Jeśli szukacie więcej przepisów na dania super foods zapraszamy tutaj >>.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    4 sztuki
  • oliwa

    2 krople
  • szpinak świeży

    5 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • sok z limonki

    1/2 szt.
  • mozzarella

    12,5 dag
  • natka pietruszki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bataty faszerowane

- przepis na kolację lub lunch w stylu "super foods",

- upieczone bataty można faszerować na wiele sposobów, 

- lekki, letni obiad, niewymagający dużo pracy,

Kroki postępowania

Krok 1 - Bataty faszerowane foto
Nagrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem - jedynie z powodów łatwiejszego mycia - spryskać delikatnie oliwą. Bataty dokładnie wyszorować i minimalnie odciąć końcówki. Ułożyć na blasze i wsadzić do piekarnika. Piec około 40 minut. Myślę, że większe (grubsze) mogą się piec kilka minut dłużej - sprawdzić widelcem. Powinny być miękkie. Wyjąć i delikatnie przestudzić.
Krok 2 - Bataty faszerowane foto

W tym czasie opłukać i osuszyć szpinak. Pokroić z grubsza i wrzucić do miski. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli w moździerzu. Chili posiekać. W zależności od ostrości jaką tolerujemy można pestki usunąć lub zostawić. Limonkę wyszorować, delikatnie docisnąć do powierzchni blatu i przetoczyć po nim. Sparzyć. Zabieg niekonieczny, ale wart zastosowania - pozbywamy się przynajmniej części chemii i nadajemy trochę więcej soczystości owocu. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach. Natkę umyć, osuszyć i grubo posiekać.

Krok 3 - Bataty faszerowane foto

Jeszcze gorące, ale poddające się już obróbce bataty przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. pozostawiając jego cienką warstwę na skórze. Przygotowane skórki układać z powrotem na blasze.

Krok 4 - Bataty faszerowane foto

Wyjmowany miąższ przekładać bezpośrednio do miski ze szpinakiem. Nie martwiąc się, że kilka liści szpinaku zaliczy swój uwiąd - łatwiej będzie wymieszać. Rozgnieść większe kawałki widelcem, dodać czosnek, chili, sok z limonki i kmin.

Krok 5 - Bataty faszerowane foto

Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i spróbować. Jeśli za mało dla nas ostre - dodać odrobinę chili w proszku.  Farszem napełnić bataty.

Krok 6 - Bataty faszerowane foto
Tuż przed wsadzeniem do piekarnika posypać całość startą mozzarellą i natką pietruszki.
Krok 7 - Bataty faszerowane foto
Piec nadal w 200°C przez ok. 20 minut. Ser powinien się zrumienić. Podawać gorące.

Przepis na faszerowane bataty to przepis dla wszystkich tych, którzy cenią smaczne, lekkie dania, które nie wymagają dużych nakładów na przygotowanie. Co więcej faszerować bataty można na wiele sposobów, wykorzystując do tego przeróżne składniki, np. boczniaki, pieczarki czy oliwki. Jeśli bataty to jeden z Waszych ulubionych składników to zapraszamy po więcej inspiracji na ich wykorzystanie tutaj >>.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Klausia 22.10.2016 16:35
jestem ciekawa tego smaku :)
Motorek 02.10.2014 11:58
bardzo dobre
Katarzyna59 29.06.2014 20:07
bardzo apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat