Bataty faszerowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    4 szt.
  • oliwa

    odrobina
  • szpinak świeży

    5 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • papryczka chili

    1 szt.
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • sok z limonki

    1/2 szt.
  • mozzarella

    12,5 dag
  • natka pietruszki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bataty faszerowane foto
Nagrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem - jedynie z powodów łatwiejszego mycia - spryskać delikatnie oliwą. Bataty dokładnie wyszorować i minimalnie odciąć końcówki. Ułożyć na blasze i wsadzić do piekarnika. Piec około 40 minut. Myślę, że większe (grubsze) mogą się piec kilka minut dłużej - sprawdzić widelcem. Powinny być miękkie. Wyjąć i delikatnie przestudzić.
Krok 2 - Bataty faszerowane foto
W tym czasie opłukać i osuszyć szpinak. Pokroić z grubsza i wrzucić do miski. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli w moździerzu. Chili - użyłam puszkowego chiipotle w sosie adobo, niestety niedostępnego u nas (po prostu nie widziałam, a dostałam od kochanej Pauliny) - posiekać. W zależności od ostrości jaką tolerujemy można pestki usunąć lub zostawić. Chipotle mieści się w pierwszej połówce ostrości chili, ale jest o stopień mocniejsza od jalapeno. Limonkę wyszorować, delikatnie docisnąć do powierzchni blatu i przetoczyć po nim. Sparzyć. Zabieg niekonieczny, ale wart zastosowania - pozbywamy się przynajmniej części chemii i nadajemy trochę więcej soczystości owocu. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach. Natkę umyć, osuszyć i grubo posiekać.
Krok 3 - Bataty faszerowane foto
Jeszcze gorące, ale poddające się już obróbce bataty przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. pozostawiając jego cienką warstwę na skórze. Przygotowane skórki układać z powrotem na blasze...
Krok 4 - Bataty faszerowane foto
a wyjmowany miąższ przekładać bezpośrednio do miski ze szpinakiem. Nie martwiąc się, że kilka liści szpinaku zaliczy swój uwiąd - łatwiej będzie wymieszać. Rozgnieść większe kawałki widelcem, dodać czosnek, chipotle lub chili, sok z limonki i kmin.
Krok 5 - Bataty faszerowane foto
Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i spróbować. Jeśli za mało dla nas ostre - dodać odrobinę chili w proszku. Dodałam chipotle, czyli isot biber. Farszem napełnić bataty.
Krok 6 - Bataty faszerowane foto
Tuż przed wsadzeniem do piekarnika posypać całość startą mozzarellą i natką pietruszki.
Krok 7 - Bataty faszerowane foto
Piec nadal w 200°C przez ok. 20 minut. Ser powinien się zrumienić. Podawać gorące.
borgia
Użyłam chili chipotle z puszki. Można kupić u nas marynowaną jalapeno, i tę polecam zamiast. Jednak jeśli będziecie mieli okazję - spróbujcie owej chipotle. Doprawiamy tak, abyśmy swobodnie mogli zjeść, czyli rezygnujemy, jeśli nie lubimy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.10.2016 16:35
jestem ciekawa tego smaku :)
Motorek 02.10.2014 11:58
bardzo dobre
Katarzyna59 29.06.2014 20:07
bardzo apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat