Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
batat
4 sztuki -
oliwa
2 krople -
szpinak świeży
5 dag -
czosnek
2 ząbki -
sól do smaku
-
papryczka chili
1 sztuka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 płaska łyżeczka -
sok z limonki
1/2 szt. -
mozzarella
12,5 dag -
natka pietruszki
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Bataty faszerowane
- przepis na kolację lub lunch w stylu "super foods",
- upieczone bataty można faszerować na wiele sposobów,
- lekki, letni obiad, niewymagający dużo pracy,
Kroki postępowania


W tym czasie opłukać i osuszyć szpinak. Pokroić z grubsza i wrzucić do miski. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli w moździerzu. Chili posiekać. W zależności od ostrości jaką tolerujemy można pestki usunąć lub zostawić. Limonkę wyszorować, delikatnie docisnąć do powierzchni blatu i przetoczyć po nim. Sparzyć. Zabieg niekonieczny, ale wart zastosowania - pozbywamy się przynajmniej części chemii i nadajemy trochę więcej soczystości owocu. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach. Natkę umyć, osuszyć i grubo posiekać.

Jeszcze gorące, ale poddające się już obróbce bataty przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. pozostawiając jego cienką warstwę na skórze. Przygotowane skórki układać z powrotem na blasze.

Wyjmowany miąższ przekładać bezpośrednio do miski ze szpinakiem. Nie martwiąc się, że kilka liści szpinaku zaliczy swój uwiąd - łatwiej będzie wymieszać. Rozgnieść większe kawałki widelcem, dodać czosnek, chili, sok z limonki i kmin.

Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i spróbować. Jeśli za mało dla nas ostre - dodać odrobinę chili w proszku. Farszem napełnić bataty.


Przepis na faszerowane bataty to przepis dla wszystkich tych, którzy cenią smaczne, lekkie dania, które nie wymagają dużych nakładów na przygotowanie. Co więcej faszerować bataty można na wiele sposobów, wykorzystując do tego przeróżne składniki, np. boczniaki, pieczarki czy oliwki. Jeśli bataty to jeden z Waszych ulubionych składników to zapraszamy po więcej inspiracji na ich wykorzystanie tutaj >>.
Komentarze (3)