Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bataty faszerowane

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bataty faszerowane szpinakiem, papryczką chili i mozzarellą to pyszny pomysł na kolację lub lunch w style "super food". Jeśli szukacie więcej przepisów na dania super foods zapraszamy tutaj >>.

Składniki:

batat 4 sztuki
oliwa 2 krople
szpinak świeży 5 dag
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
papryczka chili 1 sztuka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
sok z limonki 1/2 szt.
mozzarella 12,5 dag
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bataty faszerowane

- przepis na kolację lub lunch w stylu "super foods",

- upieczone bataty można faszerować na wiele sposobów, 

- lekki, letni obiad, niewymagający dużo pracy,

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem - jedynie z powodów łatwiejszego mycia - spryskać delikatnie oliwą. Bataty dokładnie wyszorować i minimalnie odciąć końcówki. Ułożyć na blasze i wsadzić do piekarnika. Piec około 40 minut. Myślę, że większe (grubsze) mogą się piec kilka minut dłużej - sprawdzić widelcem. Powinny być miękkie. Wyjąć i delikatnie przestudzić.
Krok 1 - Bataty faszerowane foto
2

W tym czasie opłukać i osuszyć szpinak. Pokroić z grubsza i wrzucić do miski. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli w moździerzu. Chili posiekać. W zależności od ostrości jaką tolerujemy można pestki usunąć lub zostawić. Limonkę wyszorować, delikatnie docisnąć do powierzchni blatu i przetoczyć po nim. Sparzyć. Zabieg niekonieczny, ale wart zastosowania - pozbywamy się przynajmniej części chemii i nadajemy trochę więcej soczystości owocu. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach. Natkę umyć, osuszyć i grubo posiekać.

Krok 2 - Bataty faszerowane foto
3

Jeszcze gorące, ale poddające się już obróbce bataty przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. pozostawiając jego cienką warstwę na skórze. Przygotowane skórki układać z powrotem na blasze.

Krok 3 - Bataty faszerowane foto
4

Wyjmowany miąższ przekładać bezpośrednio do miski ze szpinakiem. Nie martwiąc się, że kilka liści szpinaku zaliczy swój uwiąd - łatwiej będzie wymieszać. Rozgnieść większe kawałki widelcem, dodać czosnek, chili, sok z limonki i kmin.

Krok 4 - Bataty faszerowane foto
5

Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i spróbować. Jeśli za mało dla nas ostre - dodać odrobinę chili w proszku.  Farszem napełnić bataty.

Krok 5 - Bataty faszerowane foto
6
Tuż przed wsadzeniem do piekarnika posypać całość startą mozzarellą i natką pietruszki.
Krok 6 - Bataty faszerowane foto
7
Piec nadal w 200°C przez ok. 20 minut. Ser powinien się zrumienić. Podawać gorące.
Krok 7 - Bataty faszerowane foto

Przepis na faszerowane bataty to przepis dla wszystkich tych, którzy cenią smaczne, lekkie dania, które nie wymagają dużych nakładów na przygotowanie. Co więcej faszerować bataty można na wiele sposobów, wykorzystując do tego przeróżne składniki, np. boczniaki, pieczarki czy oliwki. Jeśli bataty to jeden z Waszych ulubionych składników to zapraszamy po więcej inspiracji na ich wykorzystanie tutaj >>.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.10.2016 16:35
jestem ciekawa tego smaku :)
Motorek 02.10.2014 11:58
bardzo dobre
Katarzyna59 29.06.2014 20:07
bardzo apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak