Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Ciasto z batatów, odc. 21

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(68)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na ciasto z batatów z dodatkiem karmelizowanych bananów. Do tego nuta korzennych przypraw: imbiru, kardamonu oraz wanilii i możecie się cieszyć pysznym deserem.

Składniki:

Na ciasto:

bataty pieczone 3 sztuki
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier trzcinowy 4 łyżki
mleko kokosowe 200 mililitrów
skórka z pomarańczy z 1 sztuki
banan 2 sztuki
cukier 4 łyżki
masło 1/2 kostki
woda 100 mililitrów
sok z cytryny z 1/2 owocu

Do smaku:

Imbir mielony Prymat
Kardamon mielony Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Ciasto z batatów, odc. 21

 

Umyte bataty zawinięte w folię aluminiową pieczemy minimum godzinę w 180 stopniach.

Upieczone bataty po wystygnięciu kroimy na pół, obieramy ze skórek przy użyciu łyżki. Obrane bataty wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem albo mikserem. Do drugiej miski dodajemy trzy jajka i dwa żółtka. Dodajemy cukier trzcinowy oraz mielony imbir. Miksujemy do połączenia się składników i delikatnego ubicia jajek. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie miksujemy, aby połączyć składniki. Bardzo delikatnie dodajemy przygotowane bataty. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce. Dodajemy kardamon oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki o długości 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (formy nie natłuszczamy). Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Banany obieramy ze skórki, końcówki obcinamy oraz kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Czekamy około trzech minut. Kiedy cukier się karmelizuje dodajemy pół kostki masła. Wlewamy wodę i całość mieszamy. Do sosu dodajemy przygotowane banany. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok tak, aby pestki nie wpadły na patelnię. Do aromatu dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko delikatnie mieszamy. Nie smażymy za długo, aby banany się nie rozpadły.

Gotowe ciasto wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi bananami. Dekorujemy świeżą miętą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Giovanna78 12.10.2019 18:56
Petarda ! Tak pysznego ciasta z batatów nie jadłam nigdy. Zamieniłam tylko cukier trzcinowy na ksylitol. Goście nie wierzyli, że to ciasto jest bez mąki :) Często będzie gościło na moim stole.
Bela 18.12.2019 05:27
Ja jestem na paleo diecie i xylitol pasuje idealnie!!! Żadnych ziaren i żadnego glutenu ani mleka zwierzęcego!!
Doradca Smaku 14.10.2019 15:54
Super! Bardzo się cieszę, to najlepsza rekomendacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak