Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
bataty pieczone
3 sztuki -
jajko
3 sztuki -
żółtko jajek
2 sztuki -
cukier trzcinowy
4 łyżki -
mleko kokosowe
200 mililitrów -
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki -
banan
2 sztuki -
cukier
4 łyżki -
masło
1/2 kostki -
woda
100 mililitrów -
sok z cytryny
z 1/2 owocu
Do smaku:
-
Imbir mielony Prymat
-
Kardamon mielony Prymat
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Ciasto z batatów, odc. 21
Umyte bataty zawinięte w folię aluminiową pieczemy minimum godzinę w 180 stopniach.
Upieczone bataty po wystygnięciu kroimy na pół, obieramy ze skórek przy użyciu łyżki. Obrane bataty wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem albo mikserem. Do drugiej miski dodajemy trzy jajka i dwa żółtka. Dodajemy cukier trzcinowy oraz mielony imbir. Miksujemy do połączenia się składników i delikatnego ubicia jajek. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie miksujemy, aby połączyć składniki. Bardzo delikatnie dodajemy przygotowane bataty. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce. Dodajemy kardamon oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki o długości 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (formy nie natłuszczamy). Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Banany obieramy ze skórki, końcówki obcinamy oraz kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Czekamy około trzech minut. Kiedy cukier się karmelizuje dodajemy pół kostki masła. Wlewamy wodę i całość mieszamy. Do sosu dodajemy przygotowane banany. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok tak, aby pestki nie wpadły na patelnię. Do aromatu dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko delikatnie mieszamy. Nie smażymy za długo, aby banany się nie rozpadły.
Gotowe ciasto wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi bananami. Dekorujemy świeżą miętą.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się