Doradca Smaku XI: Ciasto z batatów, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Ciasto z batatów, odc. 21

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto przepis na ciasto z batatów z dodatkiem karmelizowanych bananów. Do tego nuta korzennych przypraw: imbiru, kardamonu oraz wanilii i możecie się cieszyć pysznym deserem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • bataty pieczone

    3 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • skórka z pomarańczy

    z 1 sztuki
  • banan

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    1/2 kostki
  • woda

    100 mililitrów
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Do smaku:

  • imbir mielony

  • kardamon mielony

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Umyte bataty zawinięte w folię aluminiową pieczemy minimum godzinę w 180 stopniach.

Upieczone bataty po wystygnięciu kroimy na pół, obieramy ze skórek przy użyciu łyżki. Obrane bataty wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem albo mikserem. Do drugiej miski dodajemy trzy jajka i dwa żółtka. Dodajemy cukier trzcinowy oraz mielony imbir. Miksujemy do połączenia się składników i delikatnego ubicia jajek. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie miksujemy, aby połączyć składniki. Bardzo delikatnie dodajemy przygotowane bataty. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce. Dodajemy kardamon oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki o długości 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (formy nie natłuszczamy). Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Banany obieramy ze skórki, końcówki obcinamy oraz kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Czekamy około trzech minut. Kiedy cukier się karmelizuje dodajemy pół kostki masła. Wlewamy wodę i całość mieszamy. Do sosu dodajemy przygotowane banany. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok tak, aby pestki nie wpadły na patelnię. Do aromatu dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko delikatnie mieszamy. Nie smażymy za długo, aby banany się nie rozpadły.

Gotowe ciasto wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi bananami. Dekorujemy świeżą miętą.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Giovanna78

2 tygodnie temu
Petarda ! Tak pysznego ciasta z batatów nie jadłam nigdy. Zamieniłam tylko cukier trzcinowy na ksylitol. Goście nie wierzyli, że to ciasto jest bez mąki :) Często będzie gościło na moim stole.

Doradca Smaku

6 dni temu
Super! Bardzo się cieszę, to najlepsza rekomendacja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat