Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    1 duży
  • ziemniaki

    2
  • bulion warzywny

    250 ml
  • schab

    300 g (cielęcy)
  • pomidor

    1 bez skóry
  • kapary całe Smak

    2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek

  • botwina liście

    kilka
  • oregano

  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11
Obieramy batat i ziemniaki, a następnie kroimy je w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i przekładamy pokrojone ziemniaki. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy połowę bulionu warzywnego. Po upływie 3 minut dodajemy pokrojonego batata i wlewamy resztę bulionu. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Na koniec dodajemy starty parmezan.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11
Schab kroimy na cztery części, doprawiamy solą i białym pieprzem, a następnie rozbijamy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i niewielką ilość oliwy. Medaliony smażymy po dwie minuty z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11
Miąższ pomidora kroimy w kostkę i łączymy z kaparami i łyżką oliwy z oliwek.
Na talerz wykładamy podsmażone warzywa, medaliony cielęce i pomidory z kaparami. Danie możemy ozdobić liśćmi botwiny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2018 22:24
Pyszne, smakowite danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat