Pastelowy sernik na zimno

Pastelowy sernik na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka

    100 g (zbożowe)
  • masło

    50 g

Masa serowa

  • ser biały

    350 g ( z wiaderka)
  • śmietana kremówka

    450 ml
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • galaretka niebieska

    1,5 łyżki
  • galaretka żółta

    1,5 łyżki
  • galaretka różowa

    1,5 łyżki
  • woda gorąca

    3x70 ml

Polewa

  • ser biały

    350 g (z wiaderka)
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • wanilia

    1 łyżeczka (pasta)
  • żelatyna

    1 łyżeczka płaska

Dodatkowo

  • cukrowe confetti

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy zieloną galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej masy dodajemy przestudzoną, zieloną galaretkę i mieszamy. Wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
W gorącej wodzie rozpuszczamy różową galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ją z drugą częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie rozpuszczamy żółtą galaretkę i studzimy. Łączymy z trzecią częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Polewa

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Do kremówki dodajemy pastę waniliową i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę łączymy z serem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Masa powinna przypominać gęsty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aby wszystkie masy dobrze zastygły. Dekorujemy kolorową posypką cukrową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

01.08.2017 12:25
idealne dla dzieci, na pewno będa zadowolone

Kulinarna Ja

31.07.2017 15:21
Idealny tort na kinder bal :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat