Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sernik
-
ser biały
700 gram -
śmietana 30%
200 mililitr -
cukier puder
4 łyżka -
esencja waniliowa
1 łyżeczka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 1/2 łyżka
Masa truskawkowa
-
truskawki
500 gram -
cukier puder
3 łyżka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżka
Dodatkowo
-
Biszkopty
100 gram -
galaretka truskawkowa
1 sztuka -
truskawki
250 gram
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Ser zmiksować i cienką strużką wlewać żelatynę. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc.
Do sernika użyłam sera twarogowego z wiaderka. Jeśli truskawki są słodkie można dodać do nich mniej cukru. Sernik można też zrobić bez spodu, na upieczonym biszkopcie lub zrobić spód z pokruszonych ciastek i stopionego masła.![]()
Komentarze (22)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (12)