"Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami

"Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

"Fioletowe runo", czyli sernik na zimno z jagodami. Oto przed Wami przepis na sernik na zimno z jagodami na markizach kakaowych, udekorowany bitą śmietaną i świeżymi jagodami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • markizy kakaowe

    250 gramów
  • masło roztopione

    80 gramów
  • jagody

    1 litr
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • cukier puder

    7 łyżek
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 opakowanie
  • śmietanka kremówka 36%

    200 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • gorąca woda

    1/3 szklanki
  • twaróg

    1 (wiaderko, 1 kg) opakowanie
  • mięta liście

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania "Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami

Świetny i niezwykle smaczny przepis na sernik na zimno, bez pieczenia na spodzie z markiz kakaowych. Ten sernik ma nazwę "fioletowe runo", bo masa serowa jest z dodatkiem jagód leśnych. Pyszne, bardzo dekoracyjne ciasto, idealne na lato.

Kroki postępowania

Krok 1 - "Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami foto

Spód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Krok 2 - "Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami foto

Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Krok 3 - "Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami foto

3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem, resztę zostawić do dekoracji.

Krok 4 - "Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami foto
Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę.
Krok 5 - "Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami foto
Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

staropolanka5 05.07.2016 23:49
smaczne jagodowe ciacho
Alex_M 23.09.2013 09:16
pieknie wyglada!
migotka28 12.09.2013 10:37
piękny serniczek
mysza75 14.08.2013 00:06
Ale piękne i te kwiatki w tle. Sernik jak malowany :-)
Klausia 08.08.2013 10:54
wygląda jak namalowane, takie ładne :)
IwonaDD 01.08.2013 11:30
rewelacyjny!!!!!!!!
Gary Michy 24.07.2013 20:09
Świetny przepis, na pewno wykorzystam :)
Katarzyna34 24.07.2013 10:56
rewelacyjny serniczek
Andrzej8 24.07.2013 10:23
jagodowe szaleństwo super
dziewczyna_z_kodeksem 24.07.2013 09:18
wygląda cudownie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat