Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka digestive

    225 g
  • masło

    100 g

Masa sernikowa

  • twaróg z wiaderka

    1 kg
  • cukier puder

    8 łyżek
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • mleko

    100 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki

Galaretka zmusem owocowym

  • galaretka malinowa

    1 szt
  • jeżyny

    80 g
  • maliny świeże

    120 g
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Udekorować przed podaniem malinami i jeżynami. Tortownica o średnicy 23 cm.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 02.06.2016 23:42
Wygląda zniewalająco pięknie!
bietka 21.05.2014 08:33
musi być bardzo smaczny :)
foczka-ks 20.05.2014 23:39
urzeka mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat