Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa

  • serek homogenizowany

    400 g
  • biała czekolada

    250 g
  • laska wanili

    1 szt.

Dachówka z migdałami:

  • cukier drobny

    50 g
  • masło

    25 g
  • mąka

    25 g
  • białko

    1 szt.
  • płatki migdałowe

    40 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    do smaku
  • cynamon mielony

    do smaku

Karmelizowana porzeczka

  • czarna porzeczka

    400 g
  • cukier drobny

    150 g
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy serek naturalny, ziarna z laski wanilii i delikatnie miksujemy. Masę przelewamy do małych słoików i odstawiamy do lodówki na min. 40 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
Przygotowujemy dachówkę. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera i doprawiamy cynamonem. Następie dodajemy białko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy, aby ich nie połamać. Porcje ciasta układamy w większych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
Na patelni podgrzewamy cukier, aż zmieni się w lekko złoty karmel. Podczas podgrzewania nie mieszamy łyżką, tylko delikatnie ruszamy patelnią. Dodajemy porzeczkę i doprawiamy do smaku chili. Karmelizujemy przez chwilę, tak aby owoce się nie rozpadły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
Słoiczki z sernikiem wyciągamy z lodówki i polewamy skarmelizowanymi porzeczkami. Na wierzchu układamy kruchą dachówkę z migdałami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

20.04.2017 10:42
smaczny deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat