Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa

serek homogenizowany
400 g
biała czekolada
250 g
laska wanili
1 szt.
Sklep Prymat

Dachówka z migdałami:

cukier drobny
50 g
masło
25 g
mąka
25 g
białko
1 szt.
płatki migdałowe
40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Karmelizowana porzeczka

czarna porzeczka
400 g
cukier drobny
150 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26

Kroki postępowania

1
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy serek naturalny, ziarna z laski wanilii i delikatnie miksujemy. Masę przelewamy do małych słoików i odstawiamy do lodówki na min. 40 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
2
Przygotowujemy dachówkę. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera i doprawiamy cynamonem. Następie dodajemy białko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy, aby ich nie połamać. Porcje ciasta układamy w większych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
3
Na patelni podgrzewamy cukier, aż zmieni się w lekko złoty karmel. Podczas podgrzewania nie mieszamy łyżką, tylko delikatnie ruszamy patelnią. Dodajemy porzeczkę i doprawiamy do smaku chili. Karmelizujemy przez chwilę, tak aby owoce się nie rozpadły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto
4
Słoiczki z sernikiem wyciągamy z lodówki i polewamy skarmelizowanymi porzeczkami. Na wierzchu układamy kruchą dachówkę z migdałami.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.04.2017 10:42
smaczny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak