Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa fantazja - sernik na zimno

5.0
(77)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Uwielbiam smak letnich, orzeźwiających i mocno owocowych deserów. Tym razem zapraszam Was na malinową wersję sernika na zimno - pysznie słodką, ale orzeźwiająco kwaskową, z galaretką rubinową oraz biszkoptowym spodem. Sernik jest naprawdę pyszny - mocno malinowy, puszysty i delikatny.

Składniki:

SPÓD

biszkopty okrągłe 1 opakowanie

PONCZ (do namaczania biszkoptów)

miód 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
woda ciepła 3 łyżki

SERNIK

maliny świeże 550 gramów
serek mascarpone 300 gramów
serek homogenizowany waniliowy 300 gramów
śmietana kremówka 250 gramów
miód 0.5 szklanki
cukier trzcinowy 0.5 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

WIERZCH

galaretka malinowa 1 opakowanie
maliny świeże 1 szklanka
borówki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa fantazja - sernik na zimno

KROK 1.

SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).

* W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.

KROK 2.

SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć się malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo - serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.

* Ilość słodzidła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.

KROK 3.

WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak