Malinowa fantazja - sernik na zimno

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam smak letnich, orzeźwiających i mocno owocowych deserów. Tym razem zapraszam Was na malinową wersję sernika na zimno - pysznie słodką, ale orzeźwiająco kwaskową, z galaretką rubinową oraz biszkoptowym spodem. Sernik jest naprawdę pyszny - mocno malinowy, puszysty i delikatny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD

  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie

PONCZ (do namaczania biszkoptów)

  • miód

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda ciepła

    3 łyżki

SERNIK

  • maliny świeże

    550 gramów
  • serek mascarpone

    300 gramów
  • serek homogenizowany waniliowy

    300 gramów
  • śmietana kremówka

    250 gramów
  • miód

    0.5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki

WIERZCH

  • galaretka malinowa

    1 opakowanie
  • maliny świeże

    1 szklanka
  • borówki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1.

SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).

* W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.

KROK 2.

SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć się malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo - serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.

* Ilość słodzidła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.

KROK 3.

WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat