Czereśniowy sernik na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 g
  • masło

    100 g
  • żółtka

    2
  • cukier puder

    50 g
  • ser na sernik

    1 kg
  • cukier puder

    125 g
  • śmietana

    175 g
  • cukier wanilinowy

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    25 g
  • mleko

    1/2 szklanki
  • aromat cytrynowy

    1
  • czereśnie

    800 g
  • czekolada

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czereśniowy sernik na zimno foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
Krok 2 - Czereśniowy sernik na zimno foto
Kolejno dodajemy żółtka i cukier puder i siekamy chwilkę i zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 22cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut, aż się zarumieni. Można je po nakłuwać widelcem i obciążyć ceramicznymi kulkami, tak jak tartę.
Krok 3 - Czereśniowy sernik na zimno foto
Czereśnie myjemy i drylujemy. Pozostawiamy je do wyschnięcia na sitku. Kilka odkładamy do dekoracji.
Krok 4 - Czereśniowy sernik na zimno foto
Kolejno przygotowujemy krem. Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy aromat cytrynowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z serem. Następnie delikatnie całość łączymy z czereśniami i wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia do lodówki na kilka godzin. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik.
Krok 5 - Czereśniowy sernik na zimno foto
Ciasto dekorujemy czereśniami. Smacznego ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 22.06.2018 00:40
Serniczek wygląda obłędnie ,śliczny ,kuszący dech w piersiach zaparło;)
Katarzyna156 19.04.2014 00:12
dech i zaparło...cudo!!!
gosia561 15.04.2014 21:26
prosto i pięknie
mirosława4 12.04.2014 16:09
przepiękny i zapewne smaczny !
Klausia 09.08.2013 16:37
uwielbiam czereśnie więc rzuciłabym się na niego bez zastanowienia :D
pierniczkowo 04.08.2013 14:19
wygląda obłędnie :)
Andrzej8 16.07.2013 09:51
wygląda rewelacyjnie
Katarzyna59 15.07.2013 08:29
ślicznie wygląda
lara 14.07.2013 16:00
fantastycznie się prezentuje!
wyattearp 14.07.2013 15:07
smacznie wygląda !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat