Sernik na zimno ze śmietanką i granatem

Sernik na zimno ze śmietanką i granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Lekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    100 gramów
  • śmietana 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • serek waniliowy

    350 gramów
  • żelatyna deserowa

    2.5 łyżki
  • woda ciepła

    200 mililitrów
  • biała czekolada

    100 gramów
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • wrzątek

    1 szklanka
  • granat

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sernik na zimno ze śmietanką i granatem

Przepis na:

  • sernik na zimno
  • deser z owocem granatu
  • ciasto z białą czekoladą

1. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy okrągłe biszkopciki.

2. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serki waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach.

3. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Do czekolady wlewamy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy. Do masy przelewamy czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

5. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.

Rozkoszuj się sernikiem na zimno ze śmietanką i białą czekoladą! Podziel się nim z rodziną lub przyjaciółmi. Przepis możesz wykorzystać, przygotowując się do wspólnej imprezy lub przyjęcia. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:49
Porywam kawałek tego smakowitego serniczka;)
bietka 05.11.2018 12:02
Mniam pyszności : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat