Sernik na zimno ze śmietanką i granatem

Sernik na zimno ze śmietanką i granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Lekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    100 gramów
  • śmietana 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • serek waniliowy

    350 gramów
  • żelatyna deserowa

    2.5 łyżki
  • woda ciepła

    200 mililitrów
  • biała czekolada

    100 gramów
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • wrzątek

    1 szklanka
  • granat

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy okrągłe biszkopciki.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serki waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Do czekolady wlewamy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy. Do masy przelewamy czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.11.2018 22:49
Porywam kawałek tego smakowitego serniczka;)

bietka

05.11.2018 12:02
Mniam pyszności : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat