Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

twaróg półtłusty 750 g (3 opakowania)
śmietana 30% 250 ml
morele suszone 30 g
morele 6 szt.
cytryna 1 szt.
sok z cytryny 100 ml
miód 300 ml
cukier puder 2 łyżki
mięta liście
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 g
woda 1/3 szklanki

Do smaku

Goździki całe Prymat 6 szt.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżka (paska)
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka (płaska)

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

Kroki postępowania

1
Do twarogu dodajemy śmietankę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy 50 ml sok z cytryny i cukier puder, mieszamy szpatułką. Następnie ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36 foto
2
Do gorącej wody (1/3 szklanki) wsypujemy 3 płaskie łyżki żelatyny (10 g) i szybko mieszamy. Schłodzoną żelatynę wlewamy do masy twarogowej energicznie mieszając. Pokrojone suszone morele dodajemy do masy twarogowej.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36 foto
3
Masę przekładamy do okrągłej formy (o średnicy ok. 30 cm) do lodówki na około 2 godziny.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36 foto
4
Polewa: Świeże morele drylujemy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy miód, resztę soku z cytryny oraz kilka goździków. Kolejno dodajemy pokrojone morele, cynamon i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36 foto
5
Gdy polewa wystygnie a sernik się zetnie, przekładamy polewę na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podając dekorujemy listkami świeżej mięty.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka Lewandowska 17.01.2018 00:38
Obejrzałam filmik i już wiem że się gotuje. Z samego przepisu nie byłam pewna.
Henryka Lewandowska 17.01.2018 00:28
A tę polewę do sernik na zimno gotujemy w miodzie i soku z cytryny. Czy też nie gotujemy bo zgłupiałam.
Doradca Smaku 07.11.2017 15:45
Drodzy Doradcy, przepis został już poprawiony. Do przygotowania 10 g żelatyny do polewy potrzebne jest 1/3 szklanki wody.
Arkadiusz Kopeć 04.11.2017 19:07
Mało precyzyjny przepis, skąd 2 litry wody! A powinno być chyba 0.5 litra.
pomorska alina 04.11.2017 18:36
Może serniczek wygląda pysznie ale skąd tam się w składnikach wzięły 2 litry wody. Może ktoś odpowie ile być powinno.
bietka 03.11.2017 09:01
Pyszny serniczek, na sam widok ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak