odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Sernik waniliowy na zimno, odc. 27

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciekawa propozycja przygotowania i podania sernika na zimno. Ciasteczka zmielone wraz z orzechami laskowymi tworzą idealny spód, a sezonowe, polskie owoce wieńczą i świetnie uzupełniają ten słodki przysmak.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorąca woda

    75 ml
  • żelatyna wieprzowa

    3 łyżeczki
  • czekoladowe herbatniki z kremem typu markiza

    19 szt.
  • orzechy laskowe

    2 garści
  • masło

    2-3 łyżki
  • migdały prażone

    25 g
  • truskawki

    17 szt.
  • masło

    50 g
  • czerwona porzeczka

    kilka gałązek
  • poziomki

    1 garść
  • listki mięty

Masa serowa:

  • twaróg sernikowy

    0.5 kg
  • cukier puder

    100 g
  • serek mascarpone

    0.5 kg
  • śmietanka 30%

    400 ml

Do smaku:

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • Cukier ze skórką cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gorącej wody dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy (nie gotować!) i odstawiamy do wystudzenia. Żelatyna musi być dobrze schłodzona zanim dodamy ją do mascarpone. 

Czekoladowe herbatniki (możemy użyć herbatników waniliowych lub biszkoptów) kruszymy w dłoni nad miską. Do ciasteczek dodajemy orzechy laskowe (zamiennie orzechy włoskie lub migdały) i rozpuszczone w rondelku masło. Wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji. Do tortownicy o średnicy 18cm wykładamy równomiernie masę z ciastek i orzechów. Schładzamy.

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz cukier z prawdziwą wanilią, a następnie ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy pozostały cukier puder i miksujemy. Następnie miksujemy masę serową znajdującą się w misce pierwszej. Dodajemy do niej ubitą śmietankę z drugiej miski. Delikatnie mieszamy mikserem, łącząc składniki. Dolewamy schłodzoną żelatynę jednocześnie miksując masę.

Tortownicę z „ciasteczkowym” spodem wypełniamy gotową masą serową. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Posypujemy migdałami i wtapiamy je w masę serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Schładzamy około 2-3 godziny.

Obieramy truskawki z szypułek, kroimy na połówki (zamiast truskawek możemy użyć np. brzoskwinie, morele, jabłka, śliwki albo suszone owoce). Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy truskawki, karmelizujemy je. Do karmelizowanych truskawek dodajemy cukier ze skórką cytryny. Mieszamy. 

Podanie: 

Sernik kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi truskawkami. Dekorujemy owocami, np. porzeczkami oraz poziomkami. Następnie posypujemy prażonymi migdałami i listkiem mięty.

Doradca Smaku
Aby sernik nam ładnie odszedł od boków tortownicy, zimne boki ogrzewamy w dłoniach. Gorącym nożem odrywamy sernik od tortownicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat