Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Sernik waniliowy na zimno, odc. 27

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(310)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciekawa propozycja przygotowania i podania sernika na zimno. Ciasteczka zmielone wraz z orzechami laskowymi tworzą idealny spód, a sezonowe, polskie owoce wieńczą i świetnie uzupełniają ten słodki przysmak.

Składniki:

gorąca woda 75 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
czekoladowe herbatniki z kremem typu markiza 19 sztuk
orzechy laskowe 2 garści
masło 2-3 łyżki
migdały prażone 25 gramów
truskawki 17 sztuk
masło 50 g
czerwona porzeczka kilka gałązek
poziomki 1 garść
listki mięty

Masa serowa:

twaróg sernikowy 0.5 kilograma
cukier puder 100 gramów
serek mascarpone 0.5 kilograma
śmietanka 30% 400 mililitrów

Do smaku:

Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

Porada

Aby sernik nam ładnie odszedł od boków tortownicy, zimne boki ogrzewamy w dłoniach. Gorącym nożem odrywamy sernik od tortownicy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Sernik waniliowy na zimno, odc. 27

Do gorącej wody dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy (nie gotować!) i odstawiamy do wystudzenia. Żelatyna musi być dobrze schłodzona zanim dodamy ją do mascarpone. 

Czekoladowe herbatniki (możemy użyć herbatników waniliowych lub biszkoptów) kruszymy w dłoni nad miską. Do ciasteczek dodajemy orzechy laskowe (zamiennie orzechy włoskie lub migdały) i rozpuszczone w rondelku masło. Wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji. Do tortownicy o średnicy 18cm wykładamy równomiernie masę z ciastek i orzechów. Schładzamy.

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz cukier z prawdziwą wanilią, a następnie ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy pozostały cukier puder i miksujemy. Następnie miksujemy masę serową znajdującą się w misce pierwszej. Dodajemy do niej ubitą śmietankę z drugiej miski. Delikatnie mieszamy mikserem, łącząc składniki. Dolewamy schłodzoną żelatynę jednocześnie miksując masę.

Tortownicę z „ciasteczkowym” spodem wypełniamy gotową masą serową. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Posypujemy migdałami i wtapiamy je w masę serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Schładzamy około 2-3 godziny.

Obieramy truskawki z szypułek, kroimy na połówki (zamiast truskawek możemy użyć np. brzoskwinie, morele, jabłka, śliwki albo suszone owoce). Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy truskawki, karmelizujemy je. Do karmelizowanych truskawek dodajemy cukier ze skórką cytryny. Mieszamy. 

Podanie: 

Sernik kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi truskawkami. Dekorujemy owocami, np. porzeczkami oraz poziomkami. Następnie posypujemy prażonymi migdałami i listkiem mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak