Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gorąca woda
75 mililitrów -
Żelatyna wieprzowa Prymat
6 łyżeczek -
czekoladowe herbatniki z kremem typu markiza
19 sztuk -
orzechy laskowe
2 garści -
masło
2-3 łyżki -
migdały prażone
25 gramów -
truskawki
17 sztuk -
masło
50 g -
czerwona porzeczka
kilka gałązek -
poziomki
1 garść -
listki mięty
Masa serowa:
-
twaróg sernikowy
0.5 kilograma -
cukier puder
100 gramów -
serek mascarpone
0.5 kilograma -
śmietanka 30%
400 mililitrów
Do smaku:
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
-
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Sernik waniliowy na zimno, odc. 27
Do gorącej wody dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy (nie gotować!) i odstawiamy do wystudzenia. Żelatyna musi być dobrze schłodzona zanim dodamy ją do mascarpone.
Czekoladowe herbatniki (możemy użyć herbatników waniliowych lub biszkoptów) kruszymy w dłoni nad miską. Do ciasteczek dodajemy orzechy laskowe (zamiennie orzechy włoskie lub migdały) i rozpuszczone w rondelku masło. Wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji. Do tortownicy o średnicy 18cm wykładamy równomiernie masę z ciastek i orzechów. Schładzamy.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz cukier z prawdziwą wanilią, a następnie ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy pozostały cukier puder i miksujemy. Następnie miksujemy masę serową znajdującą się w misce pierwszej. Dodajemy do niej ubitą śmietankę z drugiej miski. Delikatnie mieszamy mikserem, łącząc składniki. Dolewamy schłodzoną żelatynę jednocześnie miksując masę.
Tortownicę z „ciasteczkowym” spodem wypełniamy gotową masą serową. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Posypujemy migdałami i wtapiamy je w masę serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Schładzamy około 2-3 godziny.
Obieramy truskawki z szypułek, kroimy na połówki (zamiast truskawek możemy użyć np. brzoskwinie, morele, jabłka, śliwki albo suszone owoce). Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy truskawki, karmelizujemy je. Do karmelizowanych truskawek dodajemy cukier ze skórką cytryny. Mieszamy.
Podanie:
Sernik kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi truskawkami. Dekorujemy owocami, np. porzeczkami oraz poziomkami. Następnie posypujemy prażonymi migdałami i listkiem mięty.
Aby sernik nam ładnie odszedł od boków tortownicy, zimne boki ogrzewamy w dłoniach. Gorącym nożem odrywamy sernik od tortownicy.![]()
Komentarze (0)