Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

twaróg zmielony
500 g
owoce z puszki
250 g (brzoskwinie, ananasy)
maliny świeże
60 g
truskawki
60 g
herbatniki
300 g
masło
125 g
cukier
130 g
cytryny
2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
8 g
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat

Do smaku

laska wanilii
1 szt.
Cynamon mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Opcjonalnie do dekoracji

mięta

Porada

Owoce, które dodajemy do sernika warto odsączyć na papierowym ręczniku, ponieważ zbyt mokre mogą obciążyć masę serową i opaść na dno.

Przepis i sposób przygotowania na: Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem

Kroki postępowania

1
Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z roztopionym na małym ogniu masłem. Następnie wykładamy na tortownicę, bardzo mocno dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, żeby stwardniała.
Krok 1 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
2
W garnku podgrzewamy sok z cytryny. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i nie zdejmując z ognia cały czas mieszamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy sok do miski, wsypujemy 125 g cukru kryształ oraz cukier wanilinowy. Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą tworząc gładką masę. W zależności od upodobań możemy użyć trochę więcej cukru lub soku z cytryny. Na koniec dodajemy ziarna wanilii i ponownie mieszamy.
Krok 2 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
3
Owoce z puszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
4
Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno wykładamy ½ masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy warstwę pokrojonych owoców z puszki i kilka truskawek oraz malin – część owoców zostawiamy do dekoracji. Na to dajemy resztę serowej masy. Formę ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 – 2 godzin.
Krok 4 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
5
Gdy sernik się chłodzi przygotowujemy owocowy sos. Pozostałe truskawki i maliny drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, wsypujemy do smaku pozostały cukier (ok. 5 g), gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Przyprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu. Następnie odlewamy do oddzielnej miseczki nadmiar wody i soku z owoców, a pozostałe owoce przecieramy przez metalowe sitko do drugiej miski. Pamiętajmy, że nasz sos nie powinien być zbyt rzadki. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem czarnym.
Krok 5 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
6
Po wyjęciu sernika z lodówki, dekorujemy go pozostałymi owocami i listkami mięty oraz posypujemy lekko cynamonem. Podajemy z sosem owocowym.
Krok 6 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:37
Prześliczny. ;)
Margo1 06.08.2015 16:25
wygląda super
Natalia Daroń 23.06.2015 17:24
Spróbowałam i wow. Ja tylko mieszam twaróg zmielony z twarogiem zmielonym waniliowym. Szkoda, że nie ma informacji na jaką średnicę blachy są te składniki. Moja ma średnicę większą i po wypróbowaniu okazało się że muszę z 1 kg twarogu robić. Aha i nie dodaję cynamonu.
ben-ka 04.04.2015 15:06
Bardzo lubię takie deserki z lodówki:)
ilka01 04.03.2015 16:21
wygląda bardzo apetycznie :)
Maridka19 22.02.2015 11:26
Robiłam wczoraj i jest znakomity , polecam :)
Wiktoria29 18.02.2015 20:31
świetny, prosty i szybki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak