Alkoholowy Sernik na zimno z likierem kawowym, bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa

  • serek śmietankowy

    500 g
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • likier kawowy

    100 ml
  • śmietan fix

    1
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda zimna

    50 ml

Polewa

  • śmietana kremówka

    150 ml
  • czekolada deserowa

    100 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    20 ml

Dodatkowo

  • herbatniki kakaowe

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Silikonową formę/Tortownicę (śr. 23 cm lub podobną) uszczelniamy np. za pomocą folii aluminiowej, a spód wykładamy ciasno herbatnikami.

Masa serowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia, dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia składników.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietan-fix. Ser ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i likier kawowy. Wszystko dość krótko razem mieszamy. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i wlewamy do masy serowej. Mieszamy i wylewamy na herbatniki. Równamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Polewa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietankę wlewamy do drugiego garnuszka i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie do śmietanki z czekoladą wlewamy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wylewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 29.02.2016 21:50
fajny serniczek
msmariusz 25.10.2015 23:58
palce lizać
dollce 25.10.2015 12:19
Pyszności :)
tomek18 22.10.2015 19:25
rewelacja!
Ania67 20.10.2015 16:50
Świetne ciacho
bietka 20.10.2015 10:48
musi być pyszny :)
Margo1 20.10.2015 10:18
Wygląda bajecznie :)
Ifa 20.10.2015 06:59
Ale kolejka do niego :-) pewnie już nawet okruszek nie został
Krzysztof15 20.10.2015 06:14
palce lizac
Franciszek 20.10.2015 01:06
pyszne do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat