Przepis i sposób przygotowania na: Alkoholowy Sernik na zimno z likierem kawowym, bez pieczenia
Masa serowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia, dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietan-fix. Ser ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i likier kawowy. Wszystko dość krótko razem mieszamy. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i wlewamy do masy serowej. Mieszamy i wylewamy na herbatniki. Równamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Polewa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietankę wlewamy do drugiego garnuszka i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie do śmietanki z czekoladą wlewamy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wylewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.