Wielkanoc - tradycyjne przepisy na żurek i barszcz

wielkanoc-tradycyjne-przepisy-na-żurek-i-barszcz-doradca-smaku-banner

Na wielkanocne późne śniadanie podajemy albo żurek albo barszcz biały. W niektórych domach przyrządza się jeszcze zupę chrzanową, jednak najpopularniejsze są żur i barszcz. Czym różni się żurek od barszczu? Żur przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej i otrąb, a barszcz z mąki pszennej - dzięki temu ma nieco łagodniejszy smak. Te tradycyjne zupy podaje się z boczkiem, białą kiełbasą, jajkiem, chrzanem. Smak zupy podkreślą odpowiednie przyprawy - na przykład przyprawa do żurku i barszczu białego. Jest to kompozycja ziół i przypraw - czosnku, majeranku, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liści laurowych i cebuli. Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny żurek wielkanocny? Znajdziesz go tu! A może nie masz czasu na długie gotowanie i chcesz przepis na szybki barszcz wielkanocny? Zajrzyj tutaj! Tradycyjne przepisy na na żurek i barszcz w serwisie Doradca Smaku. Największa baza sprawdzonych przepisów!

 

prymat