Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jak przygotować zakwas na biały barszcz na Wielkanoc? Co do niego dodać, aby uzyskać odpowiedni smak? Poniżej sprawdzony przepis na zakwas na barszcz biały.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • otręby owsiane

    1 łyżka
  • mąka razowa

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • woda ciepła

    1 litr
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby suszone

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    5 ziaren
  • chleb razowy

    skórka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Zakwas na barszcz biały to niezbędna baza do świątecznego barszczu. To jest przepis, dzięki któremu zrobisz tradycyjny biały barszcz wielkanocny.

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę, dodać otręby, grzyby, skórkę od chleba, czosnek i przyprawy. Zalać wodą, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-5 dni w chłodne miejsce. Tak przygotowany zakwas po kilku dniach powinien być kwaskowy i mieć charakterystyczny zapach. Po przygotowaniu zakwas można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Do tradycyjnych wielkanocnych potraw, poza białą kiełbasą i pasztetem, należy barszcz biały. Dzięki temu przepisowi na zakwas, przygotujesz tę pyszną świąteczną zupę, która będzie pachniała czosnkiem, suszonymi grzybami i majerankiem. Więcej przepisów na wielkanocne potrawy znajdziesz w tym zbiorze Wielkanocne Przepisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

endzi
endzi 11.03.2016 10:30
Jeszcze nigdy nie robilam zakwasu...czas to zmienic :)
asiatok 04.03.2016 22:40
Ląduje w ulubionych- do zrobienia!
Czarnula666 29.02.2016 19:39
Oj chyba zrobie :)
Madzai 29.02.2016 17:01
Też taki robię :) pyszny
Janina 29.02.2016 15:16
Również kiszę barszczyk i bardzo często gotuję;
Maridka19 29.02.2016 14:47
Dokładnie domowy najsmaczniejszy :)
Wacław 29.02.2016 13:49
nie ma jak domowy żurek, bez ulepszaczy :-)
2milutka 29.02.2016 13:24
Też zrobię, domowy najlepszy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat