Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Barszcz biały na zakwasie - klasyczna zupa kuchni polskiej, która najczęściej gości na wielkanocnym stole. Wzbogacony grzybami leśnymi i boczkiem wędzonym ma piękny aromat i niesamowity smak. Spróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rosół:

  • woda

    3 litry
  • żeberka wołowe

    1 kilogram
  • seler

    1 sztuka
  • marchew

    3 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuk
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku

Barszcz:

  • rosół

    2 litry
  • suszone borowiki

    5 gramów
  • boczek parzony wędzony

    200 gramów
  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    5-6 sztuk
  • kiełbasa biała

    6 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • zakwas pszenny

    350 mililitrów
  • Majeranek suszony Prymat

    1 duża łyż.
  • śmietana 18%

    150 gramów
  • krem chrzanowy Smak

    5 łyżeczek
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki:

  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
  • lubczyk świeży

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego

Przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie, z grzybami leśnymi, boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz jest na zakwasie pszennym i to odróżnia go od żurku, który gotuje się na zakwasie z żytniej mąki.

Namocz grzyby w 100 ml wody. Opal cebulę.

Do wody (3 l) wrzucamy żeberka wołowe, włoszczyznę, doprawiamy pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, solą oraz zielem angielskim, całość gotujemy na mocnym ogniu doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

Gotowy rosół odcedzamy, na patelni podsmażamy boczek w kostkach, przez 3-4 minuty, aż będzie złocisty. Kiedy boczek się podsmaża, do rosołu dodajemy namoczone borowiki, ziemniaki, ponakłuwaną kiełbasę i gotujemy ok. 10 minut.

Po tym czasie do barszczu dodajemy podsmażony boczek, czosnek, zakwas, majeranek oraz pieprz i czekamy aż zupa się zagotuję.

Zagotowaną zupę zabielamy śmietaną, którą wcześniej hartujemy gorącym barszczem oraz doprawiamy kremem chrzanowym, mieszamy i ponownie czekamy aż zupa się zagotuje. 

Gotową zupę wykładamy na talerz, wraz z dodatkami, kiełbasą, jajkiem, całość dekorujemy świeżym lubczykiem i podajemy.

Smacznego!

Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić świąteczny rosół z kaczki z kluseczkami.

Barszcz biały jest zrobiony z bulionu z mięs, zwykle z kury lub żeberek wołowych, z dodatkiem startego chrzanu i śmietany. Do barszczu dodaje się białą kiełbasę - gotowaną lub smażoną oraz jajko ugotowane na twardo i krojone na kawałki. Tradycyjna potrawa wielkanocna składa się z barszczu, kiełbasy i kawałków jajka, które można podać osobno lub wymieszać razem w misce. To danie jest zwykle podawane z chlebem, ale może być uzupełnione o dodatki, takie jak ziemniaki lub kawałki kiszonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat