Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rosół:
-
woda
3 litry -
żeberka wołowe
1 kilogram -
seler
1 sztuka -
marchew
3 sztuki -
por
1 sztuka -
cebula
2 sztuki -
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżka -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kilka ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk -
Ziele angielskie całe Prymat
6 sztuk -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Barszcz:
-
rosół
2 litry -
suszone borowiki
5 gramów -
boczek parzony wędzony
200 gramów -
ziemniaki typu A (sałatkowe)
5-6 sztuk -
kiełbasa biała
6 sztuk -
czosnek
2 ząbki -
zakwas pszenny
350 mililitrów -
Majeranek suszony Prymat
1 duża łyż. -
śmietana 18%
150 gramów -
krem chrzanowy Smak
5 łyżeczek -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Dodatki:
-
jajko ugotowane na twardo
2 sztuki -
lubczyk świeży
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego
Przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie, z grzybami leśnymi, boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz jest na zakwasie pszennym i to odróżnia go od żurku, który gotuje się na zakwasie z żytniej mąki.
Namocz grzyby w 100 ml wody. Opal cebulę.
Do wody (3 l) wrzucamy żeberka wołowe, włoszczyznę, doprawiamy pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, solą oraz zielem angielskim, całość gotujemy na mocnym ogniu doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.
Gotowy rosół odcedzamy, na patelni podsmażamy boczek w kostkach, przez 3-4 minuty, aż będzie złocisty. Kiedy boczek się podsmaża, do rosołu dodajemy namoczone borowiki, ziemniaki, ponakłuwaną kiełbasę i gotujemy ok. 10 minut.
Po tym czasie do barszczu dodajemy podsmażony boczek, czosnek, zakwas, majeranek oraz pieprz i czekamy aż zupa się zagotuję.
Zagotowaną zupę zabielamy śmietaną, którą wcześniej hartujemy gorącym barszczem oraz doprawiamy kremem chrzanowym, mieszamy i ponownie czekamy aż zupa się zagotuje.
Gotową zupę wykładamy na talerz, wraz z dodatkami, kiełbasą, jajkiem, całość dekorujemy świeżym lubczykiem i podajemy.
Smacznego!
Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić świąteczny rosół z kaczki z kluseczkami.
Barszcz biały jest zrobiony z bulionu z mięs, zwykle z kury lub żeberek wołowych, z dodatkiem startego chrzanu i śmietany. Do barszczu dodaje się białą kiełbasę - gotowaną lub smażoną oraz jajko ugotowane na twardo i krojone na kawałki. Tradycyjna potrawa wielkanocna składa się z barszczu, kiełbasy i kawałków jajka, które można podać osobno lub wymieszać razem w misce. To danie jest zwykle podawane z chlebem, ale może być uzupełnione o dodatki, takie jak ziemniaki lub kawałki kiszonej kapusty.
Komentarze (0)