Wielkanoc: Żurek na domowym zakwasie

Wielkanoc: Żurek na domowym zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zakwas

  • chleb razowy

    1 kromka
  • mąka żytnia

    5 łyżek
  • ząbek czosnku

    5
  • ziele angielskie

    8 ziaren
  • liście laurowe

    6
  • woda letnia

    400

Żurek

  • woda zimna

    2 l
  • żeberka wędzone

    300 g
  • marchewka

    2
  • por

    1 mały
  • seler

    1/4
  • cebula

    1
  • pietruszka

    2
  • ząbek czosnku

    2
  • liście laurowe Prymat

    3
  • sól morska

  • śmietana 30%

    100 ml
  • kiełbasa biała

    2
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego

    2 łyżeczki

Dodatki

  • ziemniaki

    puree z cebulką
  • jajka ugotowane na twardo

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Domowy zakwas
Do słoika włóż chleb, mąkę żytnią, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalej letnią wodą.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pamiętaj, żeby dwa razy dziennie mieszać zakwas.

Żurek
Do garnka wlej zimną wodę, wsadź wędzone żeberko i obraną włoszczyznę z czosnkiem. Całość dopraw solą morską, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będę miękkie, odcedź je. Wlej zakwas na żurek i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
Następnie dodaj pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, słodką śmietankę i dopraw przyprawą do żurku.
Tak przygotowany żurek podawaj z ziemniakami puree z podsmażoną cebulką, jajkiem ugotowanym na twardo i żeberkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anetka26

4 tygodnie temu
Robiłam raz ten żurek. Wyszedł bardzo wodnisty i smak był delikatny bardzo. Zatem chciałabym zadać kilka pytań: - czy podczas mieszania dwa razy dziennie zakwasu należy go mieszać nie otwierając słoika , czy trzeba normalnie mieszać łyżką ? - jakiej dokładnie użyć mąki, ponieważ w sklepie trafiłam na kilka gatunków mąki żytniej? - czy jeżeli zakwas będzie stał dłużej niż 5 dni to sprawi , że żurek będzie bardziej intensywny? - wydawało mi się, że żurek powinien być kwaśny natomiast ten był w żadnym przypadku nie wyszedł mi kwaśny :( Proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym wiedzieć co zrobiłam źle ;/

jejkuchnia

25.03.2018 20:22
Rewelacja, zjadłabym jeden talerz tego pysznego żurku. :)

Bożena Matuszczyk

23.03.2018 13:31
Ja porywam ten talerz tego pysznego żurku,ale sobie ochoty narobiłam. Smakowity i kuszący żurek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat