Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawy na Wielkanoc

DS_WIELKANOC_ŻUREK_1300x508

W tym miejscu zebraliśmy zbiór najciekawszych, sprawdzonych, tradycyjnych i nowoczesnych przepisów na potrawy na Wielkanoc. Wśród inspiracji nie może zabraknąć przepisów na żurek lub barszcz biały, które są najczęściej serwowanymi zupami na późne wielkanocne śniadanie. Kluczem do ich powstania jest przygotowanie odpowiednio wcześniej zakwasu – w przypadku żuru powstaje on z mąki żytniej, a barszczu białego z mąki pszennej. Te tradycyjne zupy wielkanocne podajemy najczęściej z białą kiełbasą, jajkami lub kromką świeżego pieczywa. Sekretem ich niezwykłego smaku i aromatu jest majeranek. Ciekawą propozycją podania jest natomiast żurek w chlebie, który znakomicie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Jeśli wolicie nieco bardziej wyraziste w smaku zupy, polecamy zupę chrzanową. Jest szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i smakuje doskonale nie tylko w trakcie Świąt Wielkanocnych. Wśród potraw na Wielkanoc nie może zabraknąć także pieczeni i pasztetów. W zależności od preferowanych smaków, możecie przygotować delikatny pasztet drobiowy, pasztet z królika lub postawić na wegetariańską wersję tego przysmaku. To od Was zależy, który z przepisów wybierzecie.

Przepisy na żurek wielkanocny

Jeśli w tym roku na Waszym wielkanocnym stole  ma pojawić się żurek, to już teraz poznajcie nasze sprawdzone przepisy na jego przygotowanie. Oczywiście podstawą będzie odpowiednio przyrządzony zakwas na żur żytni - najlepiej domowy, ale jeśli nie macie czasu na jego wykonanie możecie wybrać gotowy. Do żurku możecie dodać również chrzan, wtedy zupa będzie bardziej wyrazista w smaku. Ugotowany żurek serwujemy na świąteczne śniadanie, podając go najczęściej z ugotowanymi na twardo jajami, ziemniakami, białą kiełbasą i kromką pieczywa. Macie w planach przygotowanie domowego zakwasu? Przepis na żytni zakwas również w przepisie żurek na domowym zakwasie. Zapraszamy! 

Przepisy na barszcz biały

Tradycyjna zupa na Wielkanoc to barszcz biały. Podobnie jak żurek można przygotować go na domowym lub gotowym zakwasie. Różnica tkwi w wykorzystanej mące - w przypadku barszczu białego do zakwasu wykorzystuje się mąkę pszenną oraz dodaje majeranek. Finalnie zupa ta jest mniej kwaśna i bardziej delikatna w smaku. Podawać ją można z ulubionymi dodatkami – jaja gotowane na twardo i kiełbasa sprawdzą się tutaj doskonale. Osoby, które chcą dodatkowo podkreślić smak barszczu białego powinny dodać do niego chrzan. Smak zupy wzmocnią też użyte przyprawy - na przykład Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat. Jest to kompozycja ziół i przypraw - czosnku, majeranku, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liści laurowych i cebuli. Szukacie sprawdzonego przepisu na tradycyjny barszcz biały? A może szukacie szybkiego przepisu na jego przygotowanie? Oba znajdziecie poniżej, zapraszamy!

Pasztet wielkanocny - przepisy

Pasztet wielkanocny to kolejna z potraw charakterystyczna dla Świąt Wielkanocnych. Tradycyjnie przygotowuje się go z delikatnego mięsa drobiowego lub z królika. Obecnie możemy znaleźć wiele inspiracji na pasztety wegetariańskie, które swoim smakiem nie odbiegają niczym od swoich tradycyjnych poprzedników. Jak przygotować idealny pasztet wielkanocny? Zerknijcie na wybrane przez nas inspiracje. Ciekawe, który z przepisów na domowy pasztet na Wielkanoc najbardziej się Wam spodoba.

Potrawy wielkanocne - zupa chrzanowa, mięsa i pieczenie

A gdyby tak zamiast barszczu i żurku przygotować pyszną zupę chrzanową? Doskonały pomysł! Zupa chrzanowa na Wielkanocnym stole skradnie serce niejednego miłośnika ostrzejszych smaków. Zwłaszcza jeśli przygotujecie ją na mięsnym wywarze i podacie z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo! 

Wielu z Was nie wyobraża sobie również wielkanocnego stołu bez chrzanu. Ten ostry dodatek świetnie podkreśli smak wędlin i jaj. A tego jak go przygotować dowiecie się z przepisu poniżej.

Jak Wielkanoc to oczywiście musi być też biała kiełbasa. Jak ją podać? Najlepiej z sosem cebulowym i dodatkiem chrzanu. 

Jeśli brakuje Wam pomysłu, co przygotować na świąteczny obiad, polecam polędwicę w cieście francuskim z dodatkiem karmelizowanej cebulki lub pieczeń z indyka. Oba przepisy mają już spore grono fanów, kto wie może Wy również dodacie je do swojej listy ulubionych?

 

 

Wielkanocne gotowanie - porady

Specjalnie z myślą o Was przygotowaliśmy też zbiór wielkanocnych porad, które pomogą Wam przygotować potrawy na Wielkanoc. Jak przygotować wielkanocny żurek na domowym zakwasie krok po kroku? Jak zrobić wielkanocną wytrawną babkę? Jak pokroić pieczeń, aby ładnie prezentowała się na talerzu? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie powyżej. 

Zapraszamy również do sekcji z poradami kulinarnymi, w których znajdziecie wiele przydatnych wskazówek m.in. w formie wideo. 

Wielkamoc smaku - przyprawy Prymat

Zobacz więcej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak