Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Przygotowania do nich nieodłącznie wiążą się z kuchnią, rodziną i domowym ogniskiem. Smaki domowych dań pozostają w naszej pamięci na długo, dlatego by osiągnąć ich wspaniały smak - Zaproście Kucharka na Święta.
W Wigilię stronimy od jedzenia mięsa, dlatego jednym z dwunastu potraw, które pojawią się na stole może być zupa rybna z kawałkami pstrąga lub pierożki z rybnym farszem zanurzone w warzywnym bulionie.
Wigilijny barszcz czerwony najlepiej przygotować ze sprawdzonego przepisu mamy lub babci, by mieć pewność że osiągnęliście wspaniały efekt kulinarny. Niekiedy sekretem barszczu mamy i babci jest dodanie pod koniec jego gotowania, kilku łyżeczek Barszczu Czerwonego Instant Kucharek.
Kapusta to nieodłączny składnik świątecznych potraw, który może być również samodzielnym daniem np. Kapusta z grochem czy kapusta z grzybami.
Najpyszniejsze dania rybne kojarzą się z świętami Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy na wigilijnym stole króluje karp, ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie. Każdą z nich można przygotować na wiele różnych sposobów i z wykorzystaniem najrozmaitszych dodatków.
Duża sztuka mięsa! Tak możemy określić szynki, schaby czy polędwice, które najczęściej przygotowujemy w drugim dniu świąt. Kiedy cała rodzina przychodzi w odwiedziny - każdy musi się najeść, by mieć siły kolędować!
W zależności od regionu i tradycji, wigilijne zupy różnią się od siebie. W wigilijnej krzątaninie, warto sięgać po przepisy na szybkie potrawy wigilijne. Do najbardziej popularnych wigilijnych zup zalicza się: grzybowa zupa wigilijna, rybna zupa wigilijna, a także śledziowa zupa wigilijna. Nie sposób zapomnieć tu również o barszczu czerwonym z uszkami.
Wśród wigilijnych zup wyróżnić można również zupę grzybową, która tuż obok wigilijnego barszczu czerwonego, gości na świątecznym stole. Przepisy na zupę grzybową znajdziecie w serwisie Doradca Smaku lub przygotujcie ją w zaledwie kilka minut z pomocą Zupy Grzybowej Kucharek i to nie tylko w Wigilię. W dopełnieniu smaku zupy grzybowej pomoże Wam Bulion grzybowy Kucharek, który zachwyci Was aromatem leśnych grzybów i podkreśli smak ulubionej, wigilijnej zupy grzybowej. Wśród zup wigilijnych wyróżnić można również kwaśnicę postną, którą przygotowuje się głównie w południowej Polsce - na Podhalu. Przepis na kwaśnicę jest bardzo prosty, a jej finalny smak zależy od tego, jak dużo soku z kapusty dodacie i jakich przypraw Kucharek do jej doprawienia użyjecie. Idealnie sprawdzi się tutaj bulion warzywny Kucharek. Nie ważne, jaką zupę przygotowujecie na święta - kostki rosołowe i buliony Kucharek będą stanowiły ich idealną bazę!
Wśród wigilijnych potraw znaleźć możemy również te z kapusty lub z jej dodatkiem. Fani kapusty z grochem z pewnością nie oprą się tradycyjnym pierogom wigilijnym z kapustą i grzybami, a co niektórzy mogą zdziwić się na widok wigilijnego przepisu na gołąbki z kaszą gryczaną. Dodatek daktyli i suszonych śliwek sprawi, że gołąbki będą bardzo wyraziste w smaku, a sos grzybowy Kucharek dopełni całości.
Z dodatkiem kapusty można przygotować paszteciki z grzybami, tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami czy gołąbki z kaszą gryczaną. Każde z tych dań wymaga idealnego doprawienia. Pomogą Wam w tym produkty marki Kucharek. Ich dodatek w daniu sprawi, że każde świąteczne danie będzie smakowało dokładnie tak, jak zapamiętaliście.
Wigilijne dania rybne takie jak np. korzenny łosoś czy pstrąg w ziołach i płatkach migdałowych, idealnie sprawdzą się również na obiad w drugim dniu świąt. Ogromny wybór ryb, pozwala przygotować z nich najrozmaitsze dania, zarówno te do zjedzenia na zimno jak i na ciepło. Zastanawiacie się jakie przyprawy pasują do ryb? Odpowiedź jest prosta - przyprawy Kucharek!
Drugi dzień Świąt to czas świętowania w gronie najbliższej rodziny. Zachodzicie w głowę, co przygotować na tę szczególną okazję? Sięgnijcie po jeden z przepisów na mięso pieczone! Schab pieczony (schab z piekarnika), wieprzowa polędwica, polędwica Wellingon, a może pieczona szynka w aromatycznych przyprawach? Jeśli w drugi dzień świąt postanowicie zaserwować pieczoną sztukę mięsa, możecie na bazie jego soków przygotować sos. Jednak po co się trudzić, kiedy z pomocą przychodzą sosy Kucharek. Wybierzcie swój ulubiony i przygotujcie go w zaledwie kilka minut. Dla fanów dań rybnych również znajdzie się tu coś pysznego. Łosoś zapiekany w cieście w formie kulebiaka, tradycyjny polski karp w szarym sosie lub karp w galarecie to dania które zachwycą gości przy wigilijnym stole nie tylko swoim smakiem ale również wyglądem. Przekąskę na zimno mogą stanowić śledzie na trzy sposoby.
Jak odpowiednio przygotować i przyprawić mięso? Wystarczy dodatek Przyprawy do potraw, kostki rosołowej lub bulionu Kucharek, by stworzyć aromatyczną marynatę. Każde z mięs możecie również wzbogacić o ulubiony dodatek, np. Schab pieczony możecie nadziać suszonymi śliwkami, szynkę pieczoną nadziać goździkami dla wspaniałego korzennego posmaku, a polędwicę wellington zapiec w cieście. Do mięsa idealnie sprawdzi się dodatek sosu pieczeniowego ciemnego lub jasnego Kucharek. Dzięki temu dodatkowi mięso będzie soczyste i nabierze wspaniałego smaku i aromatu.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: