Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Zaproś Kucharka na Święta!

KUCH_DS_BN_Barszcz_cz_1300x508_2024_jpg

 

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Przygotowania do nich nieodłącznie wiążą się z kuchnią, rodziną i domowym ogniskiem. Smaki domowych dań pozostają w naszej pamięci na długo, dlatego by osiągnąć ich wspaniały smak - Zaproście Kucharka na Święta. 

DS_Przekladki_1300x250_Zupy-Wigilijne_V01_2024_jpg

 

W Wigilię stronimy od jedzenia mięsa, dlatego jednym z dwunastu potraw, które pojawią się na stole może być zupa rybna z kawałkami pstrąga lub pierożki z rybnym farszem zanurzone w warzywnym bulionie. 

Wigilijny barszcz czerwony najlepiej przygotować ze sprawdzonego przepisu mamy lub babci, by mieć pewność że osiągnęliście wspaniały efekt kulinarny. Niekiedy sekretem barszczu mamy i babci jest dodanie pod koniec jego gotowania, kilku łyżeczek Barszczu Czerwonego Instant Kucharek

DS_Przekladki_1300x250_Dania-z-kapusta_V01_jpg

 

Kapusta to nieodłączny składnik świątecznych potraw, który może być również samodzielnym daniem np. Kapusta z grochem czy kapusta z grzybami. 

DS_Przekladki_1300x250_Dania-rybne_V01_2024_jpg

 

Najpyszniejsze dania rybne kojarzą się z świętami Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy na wigilijnym stole króluje karp, ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie. Każdą z nich można przygotować na wiele różnych sposobów i z wykorzystaniem najrozmaitszych dodatków. 

DS_Przekladki_1300x250_Miesa-swiateczne_V01_2024_jpg

 

Duża sztuka mięsa! Tak możemy określić szynki, schaby czy polędwice, które najczęściej przygotowujemy w drugim dniu świąt. Kiedy cała rodzina przychodzi w odwiedziny - każdy musi się najeść, by mieć siły kolędować! 

Szybkie potrawy wigilijne

W zależności od regionu i tradycji, wigilijne zupy różnią się od siebie. W wigilijnej krzątaninie, warto sięgać po przepisy na szybkie potrawy wigilijne. Do najbardziej popularnych wigilijnych zup zalicza się: grzybowa zupa wigilijna, rybna zupa wigilijna, a także śledziowa zupa wigilijna. Nie sposób zapomnieć tu również o barszczu czerwonym z uszkami

Zupa grzybowa Kucharek czy Barszcz czerwony Kucharek

Wśród wigilijnych zup wyróżnić można również zupę grzybową, która tuż obok wigilijnego barszczu czerwonego, gości na świątecznym stole. Przepisy na zupę grzybową znajdziecie w serwisie Doradca Smaku lub przygotujcie ją w zaledwie kilka minut z pomocą Zupy Grzybowej Kucharek i to nie tylko w Wigilię. W dopełnieniu smaku zupy grzybowej pomoże Wam Bulion grzybowy Kucharek, który zachwyci Was aromatem leśnych grzybów i podkreśli smak ulubionej, wigilijnej zupy grzybowej. Wśród zup wigilijnych wyróżnić można również kwaśnicę postną, którą przygotowuje się głównie w południowej Polsce - na Podhalu. Przepis na kwaśnicę jest bardzo prosty, a jej finalny smak zależy od tego, jak dużo soku z kapusty dodacie i jakich przypraw Kucharek do jej doprawienia użyjecie. Idealnie sprawdzi się tutaj bulion warzywny Kucharek. Nie ważne, jaką zupę przygotowujecie na święta - kostki rosołowe i buliony Kucharek będą stanowiły ich idealną bazę!

Potrawy wigilijne z sosem grzybowym

Wśród wigilijnych potraw znaleźć możemy również te z kapusty lub z jej dodatkiem. Fani kapusty z grochem z pewnością nie oprą się tradycyjnym pierogom wigilijnym z kapustą i grzybami, a co niektórzy mogą zdziwić się na widok wigilijnego przepisu na gołąbki z kaszą gryczaną. Dodatek daktyli i suszonych śliwek sprawi, że gołąbki będą bardzo wyraziste w smaku, a sos grzybowy Kucharek dopełni całości. 

Z dodatkiem kapusty można przygotować paszteciki z grzybami, tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami czy gołąbki z kaszą gryczaną. Każde z tych dań wymaga idealnego doprawienia. Pomogą Wam w tym produkty marki Kucharek. Ich dodatek w daniu sprawi, że każde świąteczne danie będzie smakowało dokładnie tak, jak zapamiętaliście. 

Wigilijne dania rybne takie jak np. korzenny łosoś czy pstrąg w ziołach i płatkach migdałowych, idealnie sprawdzą się również na obiad w drugim dniu świąt. Ogromny wybór ryb, pozwala przygotować z nich najrozmaitsze dania, zarówno te do zjedzenia na zimno jak i na ciepło. Zastanawiacie się jakie przyprawy pasują do ryb? Odpowiedź jest prosta - przyprawy Kucharek! 

Co podać na drugi dzień Świąt?

Drugi dzień Świąt to czas świętowania w gronie najbliższej rodziny. Zachodzicie w głowę, co przygotować na tę szczególną okazję? Sięgnijcie po jeden z przepisów na mięso pieczone! Schab pieczony (schab z piekarnika), wieprzowa polędwica, polędwica Wellingon, a może pieczona szynka w aromatycznych przyprawach? Jeśli w drugi dzień świąt postanowicie zaserwować pieczoną sztukę mięsa, możecie na bazie jego soków przygotować sos. Jednak po co się trudzić, kiedy z pomocą przychodzą sosy Kucharek. Wybierzcie swój ulubiony i przygotujcie go w zaledwie kilka minut. Dla fanów dań rybnych również znajdzie się tu coś pysznego. Łosoś zapiekany w cieście w formie kulebiaka, tradycyjny polski karp w szarym sosie lub karp w galarecie to dania które zachwycą gości przy wigilijnym stole nie tylko swoim smakiem ale również wyglądem. Przekąskę na zimno mogą stanowić śledzie na trzy sposoby.

Jak odpowiednio przygotować i przyprawić mięso? Wystarczy dodatek Przyprawy do potraw, kostki rosołowej lub bulionu Kucharek, by stworzyć aromatyczną marynatę. Każde z mięs możecie również wzbogacić o ulubiony dodatek, np. Schab pieczony możecie nadziać suszonymi śliwkami, szynkę pieczoną nadziać goździkami dla wspaniałego korzennego posmaku, a polędwicę wellington zapiec w cieście. Do mięsa idealnie sprawdzi się dodatek sosu pieczeniowego ciemnego lub jasnego Kucharek. Dzięki temu dodatkowi mięso będzie soczyste i nabierze wspaniałego smaku i aromatu.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak