Zupa z borowikami i łazankami

Zupa z borowikami i łazankami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Barszcz czerwony, a może zupa grzybowa? Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez tych dań. Sprawdźcie przepis na pełną aromatu i smaku zupę grzybową z suszonymi grzybami i łazankami. A Wy z jakim dodatkiem jecie wigilijną zupę grzybową?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • bulion warzywny Kucharek

    750 mililitrów
  • wywar grzybowy

    250-300 mililitrów
  • olej

    2-3 łyżki
  • suszone borowiki

    100 gramów
  • makaron łazanki

    200 gramów

Do smaku:

  • koperek świeży

    3-4 gałązki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa z borowikami i łazankami

Zupa z suszonymi grzybami to jedna z najbardziej aromatycznych zup. Smak i wspomniany aromat zawdzięcza oczywiście suszonym grzybom, które po namoczeniu w wodzie nie tracą swojego zapachu - wręcz przeciwnie - jest on bardziej intensywny niż w przypadku grzybów dopiero co zebranych w lesie. Wbrew pozorom zupa grzybowa z suszonych grzybów jest banalnie prosta i można przygotować również wtedy, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota - niekoniecznie w Wigilię.

1. Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Nie wylewać wody, w której gotowały się grzyby! Zachować kilka całych kapeluszy do dekoracji dania.

2. Ugotować łazanki.

3. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, warzywa, dodać listek laurowy, zalać bulionem warzywnym Kucharek i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

4. Namoczone i pokrojone grzyby podsmażyć na łyżce oleju i dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub natkę pietruszki.

5. Podawać z łazankami i kapeluszami grzybów.

Jeśli szukacie innych przepisów na aromatyczne zupy wigilijne - znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku w zakładce -> ZAPROŚ KUCHRKA NA ŚWIĘTA

Kucharek_pl
Koperek można zastąpić natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat