Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z borowikami i łazankami
Zupa z suszonymi grzybami to jedna z najbardziej aromatycznych zup. Smak i wspomniany aromat zawdzięcza oczywiście suszonym grzybom, które po namoczeniu w wodzie nie tracą swojego zapachu - wręcz przeciwnie - jest on bardziej intensywny niż w przypadku grzybów dopiero co zebranych w lesie. Wbrew pozorom zupa grzybowa z suszonych grzybów jest banalnie prosta i można przygotować również wtedy, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota - niekoniecznie w Wigilię.
1. Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Nie wylewać wody, w której gotowały się grzyby! Zachować kilka całych kapeluszy do dekoracji dania.
2. Ugotować łazanki.
3. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, warzywa, dodać listek laurowy, zalać bulionem warzywnym Kucharek i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną pieprzu.
4. Namoczone i pokrojone grzyby podsmażyć na łyżce oleju i dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub natkę pietruszki.
5. Podawać z łazankami i kapeluszami grzybów.