Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z borowikami i łazankami

5.0
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Barszcz czerwony, a może zupa grzybowa? Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez tych dań. Sprawdźcie przepis na pełną aromatu i smaku zupę grzybową z suszonymi grzybami i łazankami. A Wy z jakim dodatkiem jecie wigilijną zupę grzybową?

Składniki:

seler 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
bulion warzywny Kucharek 750 mililitrów
wywar grzybowy 250-300 mililitrów
olej 2-3 łyżki
suszone borowiki 100 gramów
makaron łazanki 200 gramów

Do smaku:

koperek świeży 3-4 gałązki
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Koperek można zastąpić natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z borowikami i łazankami

Zupa z suszonymi grzybami to jedna z najbardziej aromatycznych zup. Smak i wspomniany aromat zawdzięcza oczywiście suszonym grzybom, które po namoczeniu w wodzie nie tracą swojego zapachu - wręcz przeciwnie - jest on bardziej intensywny niż w przypadku grzybów dopiero co zebranych w lesie. Wbrew pozorom zupa grzybowa z suszonych grzybów jest banalnie prosta i można przygotować również wtedy, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota - niekoniecznie w Wigilię.

1. Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Nie wylewać wody, w której gotowały się grzyby! Zachować kilka całych kapeluszy do dekoracji dania.

2. Ugotować łazanki.

3. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, warzywa, dodać listek laurowy, zalać bulionem warzywnym Kucharek i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

4. Namoczone i pokrojone grzyby podsmażyć na łyżce oleju i dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub natkę pietruszki.

5. Podawać z łazankami i kapeluszami grzybów.

Jeśli szukacie innych przepisów na aromatyczne zupy wigilijne - znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku w zakładce -> ZAPROŚ KUCHRKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomidor 06.12.2023 21:06
Zupa grzybowa bez śmietany...?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak