Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z wędzonym łososiem
Łosoś w cieście francuskim to bardzo proste w przygotowaniu danie, które może być również formą przekąski. Zastanawialiście się co przygotować na przyjście gości? Łosoś w cieście francuskim sprawdzi się idealnie. Połączenie maślanego, kruchego ciasta z wyrazistym w smaku łosiem polubią wszyscy goście. Łososia w cieście francuskim podajcie w towarzystwie kubka gorącego Barszczu Czerwonego Instant Kucharek.
Farsz:
1. Na patelni zeszklić czosnek i cebulkę. Dodać pokrojony, świeży szpinak i smażyć do momentu zmniejszenia jego objętości. Całość doprawić Przyprawą do potraw Kucharek.
Kulebiak:
2. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy plastry łososia i farsz. Dokładnie zawijamy.
3. Tak przygotowany kulebiak możemy od góry nakłuć nożem, aby woda mogła odparować, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 45 minut. Kulebiak powinien być złocisty i chrupiący
5. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem do pieczywa, dekorujemy natka pietruszki i podajemy z Barszczem Czerwonym Kucharek.
6. Całość ozdobić gałązkami ulubionych, świeżych ziół.