Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem rybnym w bulionie ziołowym
Farsz do pierogów wigilijnych może być różny. Najczęściej przygotowuje się wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, młodsi domownicy preferują te z nadzieniem ziemniaczano-serowym, ale co powiecie na pierogi z rybnym farszem i to dodatku zanurzone w ziołowym bulionie? Pomysł ten brzmi bardzo apetycznie, zwłaszcza gdy do nadzienia pierogów użyjecie wędzonego pstrąga, sandacza lub łososia. Wszystkie te ryby nadadzą pierogom wspaniałego smaku, a w połączeniu z bulionem ziołowym będą tworzyły wspaniałą kompozycję.
Sposób przygotowania ;
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy dodając stopniowo wodę i olej rzepakowy.
2. Ciasto wyrabiamy dokładnie, nakrywamy ściereczką, aby odpoczęło, następnie rozwałkowujemy na cienki plaster podsypując mąką i wykrawamy koła wielkości szklanki.
3. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek i przekładamy do miski.
4. Następnie dodajemy rybę surową, wędzoną, suszone pomidory, koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.
5. Tak przygotowany farsz nakładamy na kółka ciasta i dokładnie sklejamy.
6. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
7. Tak przygotowane pierożki podajemy gotowane w bulionie ziołowym lub smażone z bulionem ziołowym w filiżance