Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem rybnym w bulionie ziołowym

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierogi z grzybami i kapustą królują niemal na każdym wigilijnym stole. Pytanie tylko, czy znacie przepis na pierogi z farszem rybnym, zanurzone w ziołowym bulionie? Takie danie najczęściej przygotowuje się na kolację wigilijną na Kaszubach i Pomorzu, ale może zaczerpniecie pomysł na to danie u siebie?

Składniki:

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko
woda ciepła 1 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka

Nadzienie:

masło 1 łyżka
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
ząbek czosnku rozgnieciony
pstrąg wędzony 100 g
pomidory suszone Smak 6 sztuk
ryby bez ości * 300 g
Koperek liofilizowany Prymat 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Bulion ziołowy Kucharek 1 litr

Porada

* pstrąg, sandacz, łosoś najlepiej wykorzystać ogony

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem rybnym w bulionie ziołowym

Farsz do pierogów wigilijnych może być różny. Najczęściej przygotowuje się wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, młodsi domownicy preferują te z nadzieniem ziemniaczano-serowym, ale co powiecie na pierogi z rybnym farszem i to  dodatku zanurzone w ziołowym bulionie? Pomysł ten brzmi bardzo apetycznie, zwłaszcza gdy do nadzienia pierogów użyjecie wędzonego pstrąga, sandacza lub łososia. Wszystkie te ryby nadadzą pierogom wspaniałego smaku, a w połączeniu z bulionem ziołowym będą tworzyły wspaniałą kompozycję. 

Sposób przygotowania ; 

1. Mąkę wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy dodając stopniowo wodę i olej rzepakowy.

2. Ciasto wyrabiamy dokładnie, nakrywamy ściereczką, aby odpoczęło, następnie rozwałkowujemy na cienki plaster podsypując mąką i wykrawamy koła wielkości szklanki.

3. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek i przekładamy do miski.

4. Następnie dodajemy rybę surową, wędzoną, suszone pomidory, koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.  

5. Tak przygotowany farsz nakładamy na kółka ciasta i dokładnie sklejamy.

6. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.

7. Tak przygotowane pierożki podajemy gotowane w bulionie ziołowym lub smażone z bulionem ziołowym w filiżance        

Spodobał Wam się przepis na pierogi z rybnym farszem? Sprawdźcie więcej świątecznych inspiracji w zakładce ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak