Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gołąbki z kaszą gryczaną, to ulubiony przysmak wigilijny popularny w głównej mierze w południowej części Polski. Niniejszy przepis został wzbogacony dodatkiem daktyli i suszonej śliwki, dzięki czemu danie zyskało niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Składniki:

Gołąbki:

kapusta włoska 1 główka
cebula czerwona 1 sztuki
kasza gryczana 2 szklanki
daktyle 5 sztuk
śliwki wędzone 5 sztuk
woda 0,5 litra
Kostki rosołowe Kucharek 2 kostki
przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 sztuka
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną to danie, które stanowi jedno z wigilijnych potraw. Nie jest ono bardzo popularne, ale z pewnością warto o nim wiedzieć i choć raz spróbować. Gołąbki z kaszą gryczaną w tym przepisie zostały wzbogacone dodatkiem daktyli i wędzonych śliwek, które z jednej strony dodają im słodyczy, a z drugiej ciekawego aromatu wędzenia. Tak przygotowane gołąbki z kaszą gryczaną podajcie z dodatkiem sosu grzybowego Kucharek.

Farsz: 

1. Kaszę gryczaną sparzyć w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy - 2 szklanki wody). Gotować n małym ogniu przez ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy ponieważ wtedy może się szybciej przypalać. Po tym czasie zawinąć garnek w koc lub ręcznik i pozostawić kaszę do właściwego zaparzenia.

2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Suszone śliwki i daktyle pokroić na większe kawałki.

3. Wszystkie składniki przemieszać razem i tak gotowym farszem zawijać gołąbki.

Kapusta: 

1. Przygotowywanie gołąbków należy rozpocząć od sparzenia liści kapusty. Należy wyciąć środkowy głąb i przełożyć do dużego garnka z gotującą się wodą (część z wyciętym środkiem powinna być skierowana do dołu). 

2. Podczas gotowania należy ściągać zewnętrzne, odklejające się od głąbu liście. W celu wystudzenia, należy przekładać je na talerz. 

3. Na lekko wystudzone liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.

4. Przełożyć gołąbki do szybkowaru, zalać bulionem z kostki rosołowej Kucharek.

5. Wszystkie gołąbki przykryć na górze kilkoma liśćmi kapusty.

6. Gotować do miękkości kapusty.

7. Gołąbki podawać z sosem grzybowym Kucharek.

Jeśli zainteresował Was przepis na gołąbki z kaszą gryczaną - koniecznie sprawdźcie inne propozycje Kucharka na świąteczne potrawy -> ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak