Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną to danie, które stanowi jedno z wigilijnych potraw. Nie jest ono bardzo popularne, ale z pewnością warto o nim wiedzieć i choć raz spróbować. Gołąbki z kaszą gryczaną w tym przepisie zostały wzbogacone dodatkiem daktyli i wędzonych śliwek, które z jednej strony dodają im słodyczy, a z drugiej ciekawego aromatu wędzenia. Tak przygotowane gołąbki z kaszą gryczaną podajcie z dodatkiem sosu grzybowego Kucharek.
Farsz:
1. Kaszę gryczaną sparzyć w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy - 2 szklanki wody). Gotować n małym ogniu przez ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy ponieważ wtedy może się szybciej przypalać. Po tym czasie zawinąć garnek w koc lub ręcznik i pozostawić kaszę do właściwego zaparzenia.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Suszone śliwki i daktyle pokroić na większe kawałki.
3. Wszystkie składniki przemieszać razem i tak gotowym farszem zawijać gołąbki.
Kapusta:
1. Przygotowywanie gołąbków należy rozpocząć od sparzenia liści kapusty. Należy wyciąć środkowy głąb i przełożyć do dużego garnka z gotującą się wodą (część z wyciętym środkiem powinna być skierowana do dołu).
2. Podczas gotowania należy ściągać zewnętrzne, odklejające się od głąbu liście. W celu wystudzenia, należy przekładać je na talerz.
3. Na lekko wystudzone liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.
4. Przełożyć gołąbki do szybkowaru, zalać bulionem z kostki rosołowej Kucharek.
5. Wszystkie gołąbki przykryć na górze kilkoma liśćmi kapusty.
6. Gotować do miękkości kapusty.
7. Gołąbki podawać z sosem grzybowym Kucharek.