Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z grzybami
Sekretem pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami jest oczywiście ciasto drożdżowe i farsz. Miękkie i delikatne w smaku ciasto w połączeniu z kwaśną kapustą i aromatycznymi grzybami pozwoli Wam przygotować przepyszną przekąskę - nie tylko wigilijną. Tak zrobione paszteciki koniecznie zajadajcie z kubeczkiem gorącego Barszczu Czerwonego Instant Kucharek, który przygotujecie w kilka minut.
Ciasto:
W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną. Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Farsz:
Kapustę drobno posiekać i ugotować. Grzyby suszone (prawdziwki), namoczyć i ugotować.
Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pokrojone drobno pieczarki. Całość doprawić przyprawą i pieprzem. Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, przyprawy, natkę pietruszki.
Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować. Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.