Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, domowe paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami idealne są idealnym dodatkiem do Barszczu Czerwonego Instant Kucharek. Paszteciki mają delikatne ciasto i aromatyczny farsz grzybowo-kapuściany. Najlepszy przepis na paszteciki - sprawdźcie sami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • drożdże

    50 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietanka

    60 mililitrów
  • mąka

    300 gramów
  • masło

    70 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • woda

    50 mililitrów

Na farsz:

  • kapusta kiszona

    300 gramów
  • prawdziwki

    10 sztuk
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

    do smażenia
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    1-2 gałązki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z grzybami

Sekretem pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami jest oczywiście ciasto drożdżowe i farsz. Miękkie i delikatne w smaku ciasto w połączeniu z kwaśną kapustą i aromatycznymi grzybami pozwoli Wam przygotować przepyszną przekąskę - nie tylko wigilijną. Tak zrobione paszteciki koniecznie zajadajcie z kubeczkiem gorącego Barszczu Czerwonego Instant Kucharek, który przygotujecie w kilka minut. 

Ciasto:

W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną. Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Farsz:

Kapustę drobno posiekać i ugotować. Grzyby suszone (prawdziwki), namoczyć i ugotować.

Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pokrojone drobno pieczarki. Całość doprawić przyprawą i pieprzem. Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, przyprawy, natkę pietruszki.

Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować. Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Jeśli spodobał Wam się przepis na paszteciki z kapustą i grzybami - koniecznie sprawdźcie inne pomysły Kucharka - ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

Kucharek_pl
Paszteciki można posypać sezamem, kminkiem lub czarnuszką. Pieczarki średniej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat