Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
drożdże
50 gramów -
cukier
1 łyżeczka -
śmietanka
60 mililitrów -
mąka
300 gramów -
masło
70 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
woda
50 mililitrów
Na farsz:
-
kapusta kiszona
300 gramów -
prawdziwki
10 sztuk -
pieczarki
10 sztuk -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
olej
do smażenia -
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
natka pietruszki
1-2 gałązki
Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z grzybami
Sekretem pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami jest oczywiście ciasto drożdżowe i farsz. Miękkie i delikatne w smaku ciasto w połączeniu z kwaśną kapustą i aromatycznymi grzybami pozwoli Wam przygotować przepyszną przekąskę - nie tylko wigilijną. Tak zrobione paszteciki koniecznie zajadajcie z kubeczkiem gorącego Barszczu Czerwonego Instant Kucharek, który przygotujecie w kilka minut.
Ciasto:
W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną. Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Farsz:
Kapustę drobno posiekać i ugotować. Grzyby suszone (prawdziwki), namoczyć i ugotować.
Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pokrojone drobno pieczarki. Całość doprawić przyprawą i pieprzem. Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, przyprawy, natkę pietruszki.
Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować. Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli spodobał Wam się przepis na paszteciki z kapustą i grzybami - koniecznie sprawdźcie inne pomysły Kucharka - ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA
Paszteciki można posypać sezamem, kminkiem lub czarnuszką. Pieczarki średniej wielkości.![]()
Komentarze (0)