Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z grzybami

5.0
(98)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne, domowe paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami idealne są idealnym dodatkiem do Barszczu Czerwonego Instant Kucharek. Paszteciki mają delikatne ciasto i aromatyczny farsz grzybowo-kapuściany. Najlepszy przepis na paszteciki - sprawdźcie sami!

Składniki:

Na ciasto:

drożdże 50 gramów
cukier 1 łyżeczka
śmietanka 60 mililitrów
mąka 300 gramów
masło 70 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
woda 50 mililitrów

Na farsz:

kapusta kiszona 300 gramów
prawdziwki 10 sztuk
pieczarki 10 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
natka pietruszki 1-2 gałązki

Porada

Paszteciki można posypać sezamem, kminkiem lub czarnuszką. Pieczarki średniej wielkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z grzybami

Sekretem pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami jest oczywiście ciasto drożdżowe i farsz. Miękkie i delikatne w smaku ciasto w połączeniu z kwaśną kapustą i aromatycznymi grzybami pozwoli Wam przygotować przepyszną przekąskę - nie tylko wigilijną. Tak zrobione paszteciki koniecznie zajadajcie z kubeczkiem gorącego Barszczu Czerwonego Instant Kucharek, który przygotujecie w kilka minut. 

Ciasto:

W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną. Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Farsz:

Kapustę drobno posiekać i ugotować. Grzyby suszone (prawdziwki), namoczyć i ugotować.

Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pokrojone drobno pieczarki. Całość doprawić przyprawą i pieprzem. Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, przyprawy, natkę pietruszki.

Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować. Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Jeśli spodobał Wam się przepis na paszteciki z kapustą i grzybami - koniecznie sprawdźcie inne pomysły Kucharka - ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak