Paszteciki z grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, domowe paszteciki z grzybami idealne do barszczu czerwonego. Paszteciki mają delikatne ciasto i aromatyczny farsz grzybowo-kapuściany. Najlepszy przepis na paszteciki!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • drożdże

    50 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietanka

    60 mililitrów
  • mąka

    300 gramów
  • masło

    70 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    50 mililitrów

Na farsz:

  • kapusta kiszona

    300 gramów
  • prawdziwki

    10 sztuk
  • pieczarki

    sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

    do smażenia
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1-2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną. Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Farsz:

Kapustę drobno posiekać i ugotować. Grzyby suszone (prawdziwki), namoczyć i ugotować.

Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pokrojone drobno pieczarki. Całość doprawić przyprawą i pieprzem. Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, przyprawy, natkę pietruszki.

Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować. Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kucharek_pl
Paszteciki można posypać sezamem, kminkiem lub czarnuszką. Pieczarki średniej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat