Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica postna wigilijna
Przepis na kwaśnicę:
Przepis na kwaśnicę jest bardzo prosty, jednak od kilku jej składników zależy finalny smak. Pamiętajcie, by po odciśnięciu soku z kapusty pozostawić go w szklance. To właśnie on dodany stopniowo pod koniec gotowania, zadecyduje o kwaśności zupy. Jeśli lubicie bardzo kwaśną, dodajcie soku więcej i na bieżąco próbujcie smak góralskiej kwaśnicy. Nie zapomnijcie o nadaniu jej wyjątkowego smaku z dodatkiem bulionu warzywnego Kucharek.
Sposób przygotowania:
1. W rondlu na oleju smażymy cebulę, selera, pietruszkę pokrojone w kostkę, czosnek, rozmrożone grzyby pokrojone w paski, ugotowane suszone grzyby pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, doprawiamy do smaku i mieszamy.
2. W międzyczasie odcedzić kapustę (ale pozostawić jej sok), pokroić na mniejsze kawałki i zalać do jej przykrycia wodą. Gotować do miękkości. Pozostawić w wodzie.
3. Podsmażone warzywa z grzybami dodajemy do przygotowanego bulionu warzywnego, następnie kapustę wraz z wywarem w którym się gotowała, mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
4. Dla smaku pod koniec gotowania możemy dodać wywar z gotowania suszonych grzybów lub sok z kwaszonej kapusty dla winności, oraz natkę pietruszki.