Korzenny łosoś pieczony z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Łosoś pieczony z korzennymi przyprawami z dodatkiem batatów, szalotki i papryki to przepis na danie rybne na świąteczny stół. Idealny dla tych, którzy nie przepadają za karpiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    450-500 gramów
  • sok z pomarańczy

    z 1/2 owocu sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • goździki

    kilka sztuk
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • żurawina

    1 garść
  • bataty pieczone

    4 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • szalotka

    8 sztuk
  • papryka czerwona

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia opłukać i podzielić na 3-4 porcje.

Marynata:

wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami. Umieścić  łososia w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą, wcierając ją delikatnie w rybę. Naczynie z łososiem odstawić na ½ godziny do lodówki.

Bataty podzielić na łódki. Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na pół. Szalotki obrać. Papryki pokroić w cząstki. Warzywa skropić oliwą i oprószyć przyprawą uniwersalną Kucharek. Ułożyć w naczyniu razem z rybą.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie umieścić w piekarniku i piec ok. 20-30 minut. Upieczoną rybę udekorować plasterkami pomarańczy, żurawiną, goździkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat