Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny łosoś pieczony z warzywami
Łosoś pieczony z warzywami to nie tylko propozycja wigilijnej potrawy, ale także pomysł na ciekawy obiad. Marynata na bazie soku pomarańczowego, miodu i korzennych przypraw sprawi, że łosoś będzie miał delikatnie cytrusowy i słodki, korzenny smak. Łosoś zapiekany z dodatkiem warzyw takich jak: bataty, szalotka, czosnek i papryka, będzie pełnowartościowym daniem, które pokochają wszyscy.
Łosoś:
Łososia opłukać i podzielić na 3-4 porcje.
Marynata:
1. Wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami. Umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą, wcierając ją delikatnie w rybę. Naczynie z łososiem odstawić na ½ godziny do lodówki.
2. Bataty podzielić na łódki. Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na pół. Szalotki obrać. Papryki pokroić w cząstki. Warzywa skropić oliwą i oprószyć przyprawą uniwersalną Kucharek. Ułożyć w naczyniu razem z rybą.
3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie umieścić w piekarniku i piec ok. 20-30 minut. Upieczoną rybę udekorować plasterkami pomarańczy, żurawiną, goździkami.