Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wykwintna i przepyszna - polędwica wellington. Danie, które idealnie pasuje na świąteczny obiad w drugi dzień Świąt.

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    60 dag
  • Musztarda kremska Prymat

    3-4 łyżki
  • szynka parmeńska

    6-8 plastrów
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    do smażenia

Masa pieczarkowa:

  • pieczarki

    30 dag
  • czosnek

    1 ząbek
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka

Na naleśniki:

  • mąka

    3-4 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    75 mililitrów
  • masło klarowane

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.

Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić przyprawą uniwersalną Kucharek do smaku. Odstawić do wystygnięcia.

Naleśniki:

Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, cienkie naleśniki. 

Zawinięcie:

Naleśniki ułożyć wzdłuż, tak, aby zachodziły na siebie i umożliwiły zawinięcie kawałka polędwicy. Na naleśniki ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników. Następnie rozwinąć ciasto francuskie i  ułożyć  na nim plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta naciąć nożem  w kilku miejscach. Posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat