Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica Wellington
Polędwica Wellington to danie wywodzące się z kuchni brytyjskiej, ale znane również we Francji. Polędwica Wellington to nic innego jak mięso zawinięte w placki naleśnikowe, a na końcu w ciasto francuskie. Po przekrojeniu ciasta wewnątrz znajduje się farsz pieczarkowy, dzięki któremu pieczeń zyskuje niepowtarzalnego smaku. Tak podana pieczeń mięsna z pewnością wywoła zachwyt u gości! Koniecznie spróbujcie!
Mięso:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.
Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić przyprawą uniwersalną Kucharek do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Naleśniki:
Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, cienkie naleśniki.
Zawinięcie:
Naleśniki ułożyć wzdłuż, tak, aby zachodziły na siebie i umożliwiły zawinięcie kawałka polędwicy. Na naleśniki ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników. Następnie rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta naciąć nożem w kilku miejscach. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.