Szynka pieczona szpikowana goździkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Niezwykle efektowna i pyszna - szynka pieczona szpikowana goździkami. Danie idealne na uroczysty, świąteczny obiad. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szynka:

  • szynka ze skórą

    ok. 3 kilogramów
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżka
  • liść laurowy

    8 sztuk
  • czosnek suszony Prymat

    1 opakowanie
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • olej

    do połączenia składników

Wywar:

  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    5-6 ziaren
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną

    1 kostka
  • kolendra cała

    1 łyżka
  • liście lurowe

    3-4 sztuki

Glazura:

  • wino czerwone

    100 mililitrów
  • ocet balsamiczny

    25 mililitrów
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    100 gramów
  • goździki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:

W miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Wywar:

Włoszczyznę kroimy w średniej wielkości kawałki.

Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wrzucamy kostkę bulionu, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa, ziarna ziela angielskiego i zagotowujemy.

Szynkę wyjmujemy z marynaty i wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 godzinę.

Glazura:

W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez  10-15 minut.

Szynkę po podgotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szpikujemy szynkę goździkami. Szynkę smarujemy glazurą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 2 godziny.

Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat