Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Szynka pieczona szpikowana goździkami

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykle efektowna i pyszna - szynka wieprzowa pieczona szpikowana goździkami. Danie idealne na uroczysty, świąteczny obiad.

Składniki:

Szynka:

szynka ze skórą
ok. 3 kilogramów
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
8 sztuk
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej
do połączenia składników

Wywar:

marchew
3 sztuki
pietruszka
1 sztuka
por
1 sztuka
ziele angielskie
5-6 ziaren
Sklep Prymat
Rosół drobiowy z włoszczyzną
1 kostka
Kolendra cała Prymat
1 łyżka
liście laurowe
3-4 sztuki
Sklep Prymat

Glazura:

wino czerwone
100 mililitrów
ocet balsamiczny
25 mililitrów
miód
2 łyżki
cukier
100 gramów
Goździki całe Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona szpikowana goździkami

Szynka wieprzowa pieczona to danie, które warto wprowadzić do świątecznego menu. W całym procesie przygotowywania mięsa najważniejsza jest marynata, w której mięso musi leżeć przez co najmniej 8 godzin. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie aromaty przypraw przesiąkną do struktury mięsa. Obgotowywanie mięsa jest niezwykle ważne, ponieważ mięso staje się soczyste i miękkie. Ostatnim etapem przygotowania szynki wieprzowej pieczonej jest glazura, którą należy posmarować szynkę dla uzyskania efektu chrupiącej skórki. Pamiętajcie również, że dodatek goździków jest nie tylko elementem dekoracyjnym, ale nadaje szynce wieprzowej ciekawego, lekko korzennego smaku. 

Marynata:

W miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Wywar:

Włoszczyznę kroimy w średniej wielkości kawałki.

Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wrzucamy kostkę bulionu, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa, ziarna ziela angielskiego i zagotowujemy.

Szynkę wyjmujemy z marynaty i wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 godzinę.

Glazura:

W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez  10-15 minut.

Szynkę po podgotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szpikujemy szynkę goździkami. Szynkę smarujemy glazurą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 2 godziny.

Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.

Jeśli spodobał Wam się przepis na pieczoną szynkę wieprzową - koniecznie sprawdźcie inne propozycje Kucharka na świąteczne potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak