Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona szpikowana goździkami
Szynka wieprzowa pieczona to danie, które warto wprowadzić do świątecznego menu. W całym procesie przygotowywania mięsa najważniejsza jest marynata, w której mięso musi leżeć przez co najmniej 8 godzin. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie aromaty przypraw przesiąkną do struktury mięsa. Obgotowywanie mięsa jest niezwykle ważne, ponieważ mięso staje się soczyste i miękkie. Ostatnim etapem przygotowania szynki wieprzowej pieczonej jest glazura, którą należy posmarować szynkę dla uzyskania efektu chrupiącej skórki. Pamiętajcie również, że dodatek goździków jest nie tylko elementem dekoracyjnym, ale nadaje szynce wieprzowej ciekawego, lekko korzennego smaku.
Marynata:
W miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Wywar:
Włoszczyznę kroimy w średniej wielkości kawałki.
Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wrzucamy kostkę bulionu, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa, ziarna ziela angielskiego i zagotowujemy.
Szynkę wyjmujemy z marynaty i wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 godzinę.
Glazura:
W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez 10-15 minut.
Szynkę po podgotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szpikujemy szynkę goździkami. Szynkę smarujemy glazurą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 2 godziny.
Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.