Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski barszcz czerwony z uszkami

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polski barszcz czerwony bezapelacyjnie najlepiej smakuje z uszkami. Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez jego dodatku. Jeśli zastanawiacie się jak krok po kroku zrealizować przepis na tradycyjny barszcz czerwony z uszkami, koniecznie przeczytajcie sposób przygotowania.

Składniki:

marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
korzeń chrzanu 1 sztuka
maliny mrożone 200 gram
antrykot wołowy 200 gram
buraki czerwone 1,5 kilograma
jabłka suszone garść
wędzone śliwki garść
majeranek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Opcjonalnie:

cukier

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Polski barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami - Kucharek radzi:

Aby barszcz nie utracił swego intensywnego, bordowego koloru na kilka minut przed końcem gotowania można dodać łyżkę soku z cytryny oraz utartego średniej wielkości buraka. Pod koniec gotowania można dodać do zupy kilka łyżeczek Barszczu Czerwonego Instant Kucharek, dzięki czemu będzie on doskonale doprawiony i zachwycał swoim głębokim, bordowym kolorem. Dodając do barszczu cukier możemy przełamać jego naturalną kwasowość. 

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień. Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany). Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć . Do smaku dodać Przyprawę do potraw Kucharek i opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami.

 

 

Jeśli poszukujecie świątecznych inspiracji na wigilijne zupy, odwiedźcie zakładkę -> ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:04
Barszczyk obowiązkowo musi być,bez barszczyku ani rusz.;)
bietka 30.11.2018 20:18
Barszczy czerwony z uszkami na wigilię musi być obowiązkowo, jest to ulubione danie mojej młodszej córci Kingi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak