Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Polski barszcz czerwony z uszkami

5.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polski barszcz czerwony z uszkami z mięsem bezapelacyjnie smakuje najlepiej! Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez jego dodatku. Jeśli zastanawiacie się, jak krok po kroku zrealizować przepis na tradycyjny barszcz czerwony z uszkami, koniecznie przeczytajcie sposób przygotowania.

Składniki:

marchewki
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
korzeń chrzanu
1 sztuka
Sklep Prymat
maliny mrożone
200 gram
antrykot wołowy
200 gram
buraki czerwone
1,5 kilograma
jabłka suszone
garść
wędzone śliwki
garść
majeranek
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat

Opcjonalnie:

cukier

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polski barszcz czerwony z uszkami

Aby barszcz czerwony z uszkami z mięsem nie utracił swego intensywnego, bordowego koloru, na kilka minut przed końcem gotowania można dodać łyżkę soku z cytryny oraz utartego średniej wielkości buraka. Pod koniec gotowania można dodać do zupy kilka łyżeczek Barszczu Czerwonego Instant Kucharek, dzięki czemu będzie on doskonale doprawiony i zachwycający swoim głębokim, bordowym kolorem. Dodając do barszczu cukier, możemy przełamać jego naturalną kwasowość. 

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień. Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany). Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć . Do smaku dodać Przyprawę do potraw Kucharek i opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami.

 

 

Jeśli poszukujecie świątecznych inspiracji na wigilijne zupy, sprawdźcie również przepis na: barszcz czerwony do krokietów, barszcz czerwony czysty lub najprostszy barszcz czerwony. Jesteśmy pewni, że nie będziecie zawiedzeni wyjątkowym smakiem klasycznych zup!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:04
Barszczyk obowiązkowo musi być,bez barszczyku ani rusz.;)
bietka 30.11.2018 20:18
Barszczy czerwony z uszkami na wigilię musi być obowiązkowo, jest to ulubione danie mojej młodszej córci Kingi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak