Polski barszcz czerwony z uszkami

Polski barszcz czerwony z uszkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjny polski barszcz czerwony najlepiej smakuje z uszkami. Sprawdzi się doskonale podczas niedzielnego obiadu lub Świąt.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka
  • mrożone maliny

    200 gram
  • antrykot wołowy

    200 gram
  • buraki czerwone

    1,5 kilograma
  • jabłka suszone

    garść
  • wędzone śliwki

    garść
  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

Opcjonalnie:

  • cukier

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień. Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany). Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć . Do smaku dodać Przyprawę do potraw Kucharek i opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami.

 

Kucharek radzi:

1. Aby barszcz nie utracił swego intensywnego, bordowego koloru na kilka minut przed końcem gotowania można dodać łyżkę soku z cytryny oraz utartego średniej wielkości buraka.

2. Dodając do barszczu cukier możemy przełamać jego naturalną kwasowość.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 09:04
Barszczyk obowiązkowo musi być,bez barszczyku ani rusz.;)

bietka

30.11.2018 20:18
Barszczy czerwony z uszkami na wigilię musi być obowiązkowo, jest to ulubione danie mojej młodszej córci Kingi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat