Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny karp w galarecie
Kucharek radzi, o czym pamiętać przygotowując świątecznego karpia w galarecie:
Aby uzyskać idealnie klarowną galaretę do wywaru należy dodać mocno roztrzepane białko z jajka i ocet po czym energicznie mieszać aż do zagotowania. Następnie wywar należy dokładnie przefiltrować przez kilka warstw gazy lub papierowy filtr. Jeśli kupiliśmy zamrożone dzwonka zalanie ich mlekiem lub wodą mineralną przyspieszy ich rozmrożenie. Przyprawa do potraw Kucharek doda naszemu karpiowi wyrazistości.
1. Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć głowę i grzbiety.
2. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć głowę i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek.
3. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 min. Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 min. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku.
4. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić.
5. Świątecznego karpia w galarecie przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką. Zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Podawać z tartym chrzanem.