Pstrąg w ziołach i płatkach migdałowych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

W Wigilię zjadamy głównie dania z ryb. Oto przepis na pstrąga w aromatycznych ziołach i płatkach migdałowych. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • pstrągi wypatroszone

    2 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Sos:

  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • koperek

    1 pęczek
  • rukola

    kilka gałązek
  • pomidorki koktajlowe

    kilka sztuk
  • płatki migdałów

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem pstrągi natrzeć czosnkiem, doprawić przyprawą uniwersalną Kucharek, pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki.

Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.

Na patelni rozpuścić masło, dodać płatki migdałów, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koperek.

Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem, posypać płatkami migdałów. Można podawać z cząstkami cytryny, na liściach rukoli i z pokrojonymi pomidorkami.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat