Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w ziołach i płatkach migdałowych
Smażony pstrąg to świetna alternatywa dla wigilijnego karpia, za którym nie przepadają wszyscy domownicy. Jest zdecydowanie delikatniejszy, a doprawiony ziołami, pieprzem cytrynowym i płatkami migdałowymi, nabierze ciekawej nuty smakowej i struktury. Jeśli pstrąga usmażycie na maśle będzie miał on wspaniałą kremową konsystencję i posmak - koniecznie spróbujcie!
1. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem pstrągi natrzeć czosnkiem, doprawić przyprawą uniwersalną Kucharek, pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki.
2. Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać płatki migdałów, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koperek.
4. Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem, posypać płatkami migdałów. Można podawać z cząstkami cytryny, na liściach rukoli i z pokrojonymi pomidorkami.