Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zabielana zupa rybna
Kucharek radzi:
Do zabielanej zupy rybnej można wykorzystać resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Ważne jednak by najpierw usunąć oczy i skrzela, które mogą nadać potrawie gorzkiego smaku. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.
1. Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Gotowy przecedzić, a zawartość – rybę i warzywa pokroić na małe kawałki i odłożyć na bok do miseczki.
2. Gotowy wywar zaprawić mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru. Zagotować i doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Podawać w kokilkach, do których włożyć wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę można wzbogacić domowym makaronem lub groszkiem ptysiowym.
4. Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe, makaron, ziemniaki lub po prostu pajda chleba. Alternatywnie zupę rybną można podać z pulpecikami z mielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), bułki tartej i posiekanego koperku.