Przepis i sposób przygotowania na: Karp po polsku w szarym sosie
Karp to ryba, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, np. w formie kotletów lub dzwonków, czyli tak jak w niniejszym przepisie. Karp w szarym sosie po polsku jest niezwykle aromatyczny, a sam sos z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych dodaje rybie wspaniałej korzennej nuty i ciekawej struktury.
Ryba:
Karpia oskrobać i umyć. Odciąć ogon, głowę i płetwy. Usunąć oczy i skrzela. Rybę pokroić na dzwonka.
Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wrzątku, dodać głowę, skrzela i ogon, obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy. Gotować 20 min, dodać imbir, przyprawę uniwersalną Kucharek i po tym czasie dzwonka karpia.
Rybę i warzywa gotować ok. 30 min na bardzo małym ogniu, uważając, żeby ryba się nie rozpadła.
Sos:
Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby, wymieszać i zagotować. Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać umyte rodzynki i płatki migdałów. Sos doprawić solą i sokiem z cytryny.
Rybę wyjąć ostrożnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać sosem. Pozostały przecedzony wywar można podać jako czystą zupę rybną.
Sposób podania:
Danie udekorować płatkami migdałowymi, wiórkami ze skórki z pomarańczy (lub cytryny), natką pietruszki.