Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po polsku w szarym sosie

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Karp w szarym sosie po polsku to tradycyjne danie kuchni polskiej przyrządzane na wigilijny stół. Wszyscy wielbiciele tej ryby będą zachwyceni jego smakiem. Koniecznie sięgnijcie po ten przepis!

Składniki:

Ryba:

karp cały 1,5 kilogram
marchew 2-3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
cebula 3 sztuki
ziele angielskie 5 ziaren
przyprawa uniwersalna Kucharek 2-3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Sos:

masło 1 łyżka
mąka 2 łyżeczki
wywar (szczegóły w przepisie) 150 mililitrów
cukier 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
migdały w płatkach 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
rodzynki 2 łyżki
sól 1 szczypta

Do dekoracji:

skórka z cytryny
natka pietruszki
migdały w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po polsku w szarym sosie

Karp to ryba, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, np. w formie kotletów lub dzwonków, czyli tak jak w niniejszym przepisie. Karp w szarym sosie po polsku jest niezwykle aromatyczny, a sam sos z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych dodaje rybie wspaniałej korzennej nuty i ciekawej struktury. 

Ryba:

Karpia oskrobać i umyć. Odciąć ogon, głowę i płetwy. Usunąć oczy i skrzela. Rybę pokroić na dzwonka.

Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wrzątku, dodać głowę, skrzela i ogon, obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy. Gotować 20 min, dodać imbir, przyprawę uniwersalną Kucharek i po tym czasie dzwonka karpia.

Rybę i warzywa gotować ok. 30 min na bardzo małym ogniu, uważając, żeby ryba się nie rozpadła.  

Sos:

Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby, wymieszać i zagotować. Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać umyte rodzynki i płatki migdałów. Sos doprawić solą i sokiem z cytryny.

Rybę wyjąć ostrożnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać  sosem. Pozostały przecedzony wywar można podać jako czystą zupę rybną.

Sposób podania:

Danie udekorować płatkami migdałowymi, wiórkami ze skórki z pomarańczy (lub cytryny), natką pietruszki.

Spodobał Wam się przepis na karpia w szarym sosie po polsku? Sprawdźcie inne propozycje na przepyszne wigilijne dania -> ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak