Karp po polsku w szarym sosie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Karp po polsku w szarym sosie - tradycyjne danie  kuchni polskiej przyrządzane na Wigilię.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • karp cały

    1,5 kilogram
  • marchew

    2-3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2-3 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • liść laurowy

    2 sztuki

Sos:

  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżeczki
  • wywar (szczegóły w przepisie)

    150 mililitrów
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • płatki migdałów

    1 łyżka
  • imbir mielony

    1/3 łyżeczki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Do dekoracji:

  • skórka z cytryny

  • natka pietruszki

  • płatki migdałów

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryba:

Karpia oskrobać i umyć. Odciąć ogon, głowę i płetwy. Usunąć oczy i skrzela. Rybę pokroić na dzwonka.

Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wrzątku, dodać głowę, skrzela i ogon, obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy. Gotować 20 min, dodać imbir, przyprawę uniwersalną Kucharek i po tym czasie dzwonka karpia.

Rybę i warzywa gotować ok. 30 min na bardzo małym ogniu, uważając, żeby ryba się nie rozpadła.  

Sos:

Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby, wymieszać i zagotować. Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać umyte rodzynki i płatki migdałów. Sos doprawić solą i sokiem z cytryny.

Rybę wyjąć ostrożnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać  sosem. Pozostały przecedzony wywar można podać jako czystą zupę rybną.

Sposób podania:

Danie udekorować płatkami migdałowymi, wiórkami ze skórki z pomarańczy (lub cytryny), natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat