Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie wigilijne na trzy sposoby

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Śledzie cieszą się wśród polaków ogromną popularnością. Sposobów na ich przyrządzenie są dziesiątki. Nasze śledzie wigilijne na trzy sposoby to trzy różne przepisy na przyrządzenie śledzi dokładnie takich, jak lubicie. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki:

śledzie matjas 1,2 kilograma

Sposób 1:

przecier pomidorowy 200 mililitrów
cebula biała 2 sztuki
masło do smażenia
miód

Sposób 2:

olej rzepakowy 100 mililitrów
suszona żurawina 100 gram
orzechy włoskie 50 gram
cebula czerwona 1 sztuka
tymianek

Sposób 3:

koper świeży 1 pęczek
cebula czerwona 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie wigilijne na trzy sposoby

Śledzie są bardzo zdrowe i pomimo, że są dosyć tłuste to mają niedużo kalorii (160 kcal w 100 g). Warto jeść zatem śledzie nie tylko od święta ale przez cały rok. By pozbyć się nadmiaru soli i przykrego, rybnego zapachu śledzie należy namoczyć. Całe śledzie moczymy przez 12-18 godzin. Wypatroszone krócej. W tym czasie przynajmniej kilka razy musimy zmienić wodę. By podkręcić wyrazistość naszych śledzi, możemy dodać Przyprawę do potraw Kucharek.

Filety śledzi osuszyć, pokroić na kawałki i przełożyć do miski, zalewając je oliwą z oliwek lub olejem. Przygotować dodatki.

Sposób 1:

Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Przecier przelać do naczynia, dodać zarumienioną cebulkę, przyprawy oraz miód do smaku. Śledzie przełożyć do słoika i zalać marynatą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.

Sposób 2:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i posiekane, uprażone na suchej patelni orzechy. Doprawić szczyptą tymianku, solą i pieprzem. Zalać olejem i wymieszać składniki do połączenia. Do kamionki/słoja przełożyć kawałki śledzi warstwami z farszem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. 

Sposób 3:

Koper umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebule obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, wyjąć nasiona i pokroić w plasterki. Ułożyć warstwami w misce – śledzie, koper, cebulę, paprykę i posypać przyprawami. Następnie powtórzyć warstwy aż do wyczerpania składników. Gotowe śledzie zalać olejem i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.

 

 

Zainteresował Was przepis na wigilijne śledzie? Koniecznie sprawdźcie inne propozycje Kucharka na wigilijne dania! Przepisy -> ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.12.2018 20:00
Wszystkie pyszne i pięknie podane, może wykorzystam któryś przepis na święta : )
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 23:25
Smakowite śledziki ,super przepisy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak