Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z grochem
Wegetariańska kapusta z grochem na Boże Narodzenie - danie uwielbiane lub... nielubiane. Przygotowujemy je z kapusty kiszonej i grochu moczonego przez całą noc. Przepis na wegetariańską kapustę z grochem ma różne wersje - z grochem łuskanym, który rozgotowuje się i przypomina papkę lub - tak jak w tym przepisie - z grochem gotowanym osobno, zachowującym swoją formę.
1. Groch niełuskany namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie.
2. Kapustę posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
3. Jeśli dysponujemy wodą z kapusty, można ugotować w niej kapustę. W osobnym garnku ugotować groch tak, aby pozostał lekko twardy i zachował formę kulek.
4. Cebulkę posiekaną w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia, a następnie dodać mąkę.
5. Kapustę, odsączony groch i cebulę połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.