Wigilijna kapusta z grochem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    600 g
  • groch

    250 g
  • cebula biała

    2 szt
  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kminek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie. Kapustę posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli dysponujemy woda z kapusty można ugotować kapustę w niej. W osobnym garnku ugotować groch tak aby pozostał lekko twardawy i zachował formę kulek. Cebulkę posiekana w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia a następnie dodać mąkę. Kapustę, odsączony groch i cebulę połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
kloruś
Najlepiej użyć grochu niełuskanego. Nie rozgotowuje się tak jak ten łuskany, zachowuje swoja formę i fajnie chrupie między zębami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 18.11.2014 11:59
Zapachniało świętami :-)
Ada-Gaba 11.11.2014 16:45
wygląda apetycznie
Mniam 11.11.2014 11:57
Już chyba parę ładnych lat nie jadłam kapusty z grochem. Teraz przynajmniej nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką sobie przygotować:)
Kasiaaaaa 11.11.2014 11:55
Pyszna ,tradycyjna potrawa!
Joannasz3190 11.11.2014 11:32
Aż się marzy o świętach, jak takie potrawy się widzi :)
Sroczka 11.11.2014 10:20
Pyszna kapusta, zjadłabym trochę.
gosia56 11.11.2014 09:51
taka kapusta zawsze gościła u nas w wigilię mama ją robiła ja nie robię;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat