Kapusta z grzybami suszonymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kapusta z grzybami leśnymi - danie na wieczerzę wigilijną. Tradycyjne danie, które jest podawane na wielu stołach podczas Wigilii.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na danie:

  • kapusta kiszona

    500 gramów
  • grzyby suszone

    50 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Bulion grzybowy

    100 mililitrów
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    3-4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby opłukać, namoczyć na 2-3 godz. a następnie ugotować w 1/2 szklanki wody do miękkości. Po przestudzeniu pokroić grzyby w cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty.

Kapustę pokroić, zalać w garnku bulionem grzybowym i ½ szklanki wody, w której moczyły się grzyby. Gotować do miękkości na małym ogniu wraz z przyprawami. Cebulę obrać pokroić, zrumienić na tłuszczu i dodać do kapusty. Chwilę jeszcze pogotować. Doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat