Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grzybami suszonymi
Czy istnieje prostsze w przygotowaniu i pyszniejsze danie wigilijne niż kiszona kapusta z grzybami suszonymi? Możliwe, jednak wśród 12 tradycyjnych potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnej wieczerzy, trudno wybrać jedną, najpyszniejszą. Zwolennicy kapusty wybiorą właśnie ją, a to wszystko za sprawą jej wspaniałego aromatu i smaku, który zawdzięcza właśnie suszonym grzybom. Kapustę z grzybami suszonymi najczęściej podaje się w towarzystwie kromki chleba lub je razem z innymi wigilijnymi potrawami.
1. Grzyby opłukać, namoczyć na 2-3 godz. a następnie ugotować w 1/2 szklanki wody do miękkości. Po przestudzeniu pokroić grzyby w cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty.
2. Kapustę pokroić, zalać w garnku bulionem grzybowym i ½ szklanki wody, w której moczyły się grzyby. Gotować do miękkości na małym ogniu wraz z przyprawami. Cebulę obrać pokroić, zrumienić na tłuszczu i dodać do kapusty. Chwilę jeszcze pogotować. Doprawić solą i pieprzem.