Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Soczysty i aromatyczny schab ze śliwką to doskonała propozycja dania na rodzinne spotkanie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab środkowy

    1,5 kilogramów
  • suszone śliwki kalifornijskie

    150 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • majeranek suszony

  • liść laurowy

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • chrzan tarty Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek, majerankiem i Przyprawą do potraw Kucharek. Odstawić na około 30 minut do przemacerowania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. W zamarynowanym schabie nożem zrobić otwór, uważając, aby nie przebić schabu na wylot. Do otworu włożyć suszone śliwki. Schab przesmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 30 sekund, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piec przez godzinę. Tak przygotowany schab można podawać zarówno w wersji ciepłej z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub wersji na zimno – pokrojony na porcję podany z chrzanem tartym.

Kucharek_pl
Żeby schab był bardzo aromatyczny, należy go odstawić minimum na 30 minut do przemacerowania. Suszone śliwki dodane do wnętrza mięsa sprawią, że schab będzie soczysty. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 13:02
Bardzo lubię schab ze słodkimi dodatkami, ale zawsze jadłam go na ciepło. Jako domowa wędlina też na pewno świetnie się sprawdza.

Babeczka35

27.01.2019 18:42
Schab ze śliwką to wspaniała propozycja na świąteczny stół :)

bietka

24.01.2019 10:20
Smakowity schabik : )

ben-ka

23.01.2019 14:09
Lubię taki schabik ze śliwką i z morelą. Owoce nadają mięsu lepszego smaku wg mnie.

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 13:54
Pyszny schabik i tak przygotowany bardzo lubiany.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat