Sezonowe owoce i warzywa dają tak wiele pysznych możliwości, że postanowiłem dla Was przygotować listę moich ulubionych posiłków i deserów. Dorzuciłem też listę przetworów, które zawsze przygotowuję w wolnej chwili, aby zimą móc je wykorzystać. Ciekaw jestem czy moi faworyci są podobni do Waszych. Dajcie znać w komentarzach.
Lato rozpieszcza nasze kubki smakowe. Wszystkie sezonowe warzywa i owoce sprawiają, że przygotowywane dania i desery zyskują zupełnie nową jakość. Potrawy nabierają koloru, wyrazistości i dają dużą dawkę witamin.
Dobry start, czyli pomysł na letnie śniadanie
Chociaż jest najważniejszym posiłkiem to często brakuje nam rano czasu na jego przygotowanie. Warto mieć jednak z tyłu głowy pomysł na jakieś szybkie i smaczne propozycje, o które latem wcale nie trudno. Wystarczy kilka sezonowych owoców: malin, truskawek, borówek, płatki owsiane i mleko. W niecały kwadrans posiłek - np. owsianka będzie gotowy, a Wy będziecie mieli dużo energii na cały dzień. Po przepis klikajcie TUTAJ.
Łyk witamin w ciągu dnia, pomysł na koktajl
Smoothie i koktajle to świetny pomysł na orzeźwienie w upalne dni. Do ich przygotowania można wykorzystać jeden rodzaj owoców np. maliny ale też smaczne są owoce mixy. Połączenie banana, jagód i malin daje świetny efekt. Spróbujecie? Zapraszam po przepis TUTAJ. Jeśli macie ochotę na smoothie klikajcie TUTAJ.
Dania główne i zupy
Pomysłów na wykorzystanie sezonowych warzyw jest tak wiele, że nie sposób wszystkie je przedstawić. Poniżej lista moich ulubionych obiadowych propozycji. Klikajcie po przepisy.
- Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem.
- Młoda kapusta z koperkiem
- Kotlety z kalafiora
- Chłodnik z botwinką
- Risotto z kurkami
- Zupa warzywna z botwinką
- Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami
- Tarta z botwinką
- Zapiekanka z bobem i ziemniakami
- Krem z kalafiora z curry
Słodkie inspiracje, czyli propozycje sezonowych deserów do kawy
Nie wiem jak Wy, ale ja latem bardzo lubię piec. Sezonowe owoce doskonale nadają się do lekkich deserów i ciast, które uwielbiam. Dlatego truskawki, maliny, śliwki czy jagody często wykorzystuję do przygotowania wielu smacznych ciast. Lubię szybkie przepisy, dlatego tegorocznym hitem jest ciasto sypane z truskawkami. Musicie spróbować. Przepis znajdziecie TUTAJ.
Zapasy na zimę, czyli co w tym roku znajdzie się w mojej spiżarni
Co roku staram się przygotować zapasy na zimę. Lato przynosi wiele sezonowych owoców i warzyw, z których mogą powstać wyśmienite powidła, dżemy, soki czy konfitury. Przez resztę roku doskonałym uzupełnieniem obiadów będą także różnego rodzaju kiszonki, czy warzywa marynowane. U mnie obowiązkowo w tym roku na półce w spiżarni pojawiają się: