Lasagne z grzybami leśnymi

Lasagne z grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Lasagne z grzybami leśnymi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron lasagne

    1 opakowanie
  • grzyby leśne

    250 gramów
  • parmezan

    50 gramów
  • mozzarella

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    400 mililitrów
  • śmietana

    300 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy. Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu. Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty. Układamy 1 warstwę makaronu w formie wysmarowanej masłem, polewamy częścią mieszanki bulionowej, posypujemy warstwą grzybów oraz mozzarelli, przykrywamy kolejną warstwą obgotowanego makaronu, czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posypujemy parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

23.08.2018 06:26
Ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat