Tarta z botwinką i kozim serem

Tarta z botwinką i kozim serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    190 g
  • sól

    1/2 łyżki
  • masło miękkie

    100 g
  • woda zimna

    3-4 łyżki
  • sezam

    2-3 łyżki

Nadzienie:

  • botwinka

    1 spory pęczek
  • marchewka

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana 18 proc

    200 g (kwaśna)
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • orzechy włoskie siekane

    30 g
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • ser kozi

    150 g

Dodatkowo:

  • botwina liście

  • tymianek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z botwinką i kozim serem

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 2 - Tarta z botwinką i kozim serem
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Krok 3 - Tarta z botwinką i kozim serem

Przygotowanie nadzienia:
Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Umyte liście wraz z łodyżkami siekamy. Marchew obieramy i również kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy plasterki marchewki i podsmażamy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy, smażymy ok. 7-10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Krok 4 - Tarta z botwinką i kozim serem
Podsmażoną botwinkę przekładamy na podpieczony spód tarty.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, masę jajeczną doprawiamy solą i pierzem i przelewamy do tarty. Na wierzchu układamy plasterki koziego sera.
Krok 5 - Tarta z botwinką i kozim serem

Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut.  Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem i listkami botwinki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

14.07.2017 10:17
Wygląda obłędnie :) Z chęcią bym skosztowała :)

bietka

13.07.2017 17:52
smaczna tarta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat