Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z botwinką i kozim serem

5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na pyszną tartę z botwinką i kozim serem, która idealnie sprawdzi się na obiad, lunch i kolację. Świetnie smakuje również drugiego dnia.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 190 g
sól 1/2 łyżki
masło miękkie 100 g
woda zimna 3-4 łyżki
sezam 2-3 łyżki

Nadzienie:

botwinka 1 spory pęczek
marchewka 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 200 g (kwaśna)
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
orzechy włoskie siekane 30 g
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
ser kozi 150 g

Dodatkowo:

botwina liście
tymianek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z botwinką i kozim serem

Kroki postępowania

1

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 1 - Tarta z botwinką i kozim serem foto
2
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Krok 2 - Tarta z botwinką i kozim serem foto
3

Przygotowanie nadzienia:
Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Umyte liście wraz z łodyżkami siekamy. Marchew obieramy i również kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy plasterki marchewki i podsmażamy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy, smażymy ok. 7-10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Krok 3 - Tarta z botwinką i kozim serem foto
3
Podsmażoną botwinkę przekładamy na podpieczony spód tarty.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, masę jajeczną doprawiamy solą i pierzem i przelewamy do tarty. Na wierzchu układamy plasterki koziego sera.
Krok 4 - Tarta z botwinką i kozim serem foto
4

Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut.  Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem i listkami botwinki.

Krok 5 - Tarta z botwinką i kozim serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 11.02.2019 21:49
Smakowicie wygląda;)
ben-ka 21.01.2019 13:02
Ależ apetyczna ta tarta ! Ja już tęsknię za świeżą botwinką.
Ola1984 14.07.2017 10:17
Wygląda obłędnie :) Z chęcią bym skosztowała :)
bietka 13.07.2017 17:52
smaczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak