Krem z kalafiora z curry i migdałami

Krem z kalafiora z curry i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • curry

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/8 łyżeczki
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • cukier

    1 szczypta
  • migdały płatki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w rondlu. Dodać posiekaną w piórka cebulę, szczyptę cukru i soli. Zrumienić. Dodać posiekany czosnek. Podsmażyć krótko i zalać wodą. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Dodać do garnka. Przyprawić solą lub jarzynką, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i curry. Dotować na małym ogniu do miękkości. Zupę zmiksować na gładkie puree. Ponownie zagotować i doprawić do smaku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną płatkami i posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Gracer

21.07.2015 10:04
super przepis

wiola333

04.05.2013 10:23
bardzo smaczny przepis

adam1f

06.02.2013 00:18
dobry

Mysiunia

22.11.2012 20:13
jestem pod wrażeniem :) pięknie podane! Przepis też świetny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat