Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co zrobić z czereśni i rabarbaru? Sprawdzone przepisy na pyszności!

Szkoda, że sezon na czereśnie tak krótko trwa! Są słodkie i soczyste, a gama pomysłów na ich wykorzystanie jest tak długa, że nie sposób przygotować wszystkie pyszności z ich udziałem. Przygotowałem dla Was słodkie i smaczne propozycje na wykorzystanie czereśni, a ponieważ bardzo lubię rabarbar dorzuciłem też 4 przepisy z nim w roli głównej. Zapraszam!

Czereśnie mogę jeść garściami i co roku żałuję, że sezon na nie jest tak krótki. Dlatego na półkach w mojej spiżarni obowiązkowo muszą pojawić się soki i konfitury z czereśni. Wtedy, np. zimową porą mogę przypomnieć sobie smak lata, zajadając świeży chleb z czereśniową konfiturą lub popijając obiad sokiem z tych owoców. Czereśnie mają to do siebie, że można zajadać się nimi prosto drzewa (wtedy smakują najlepiej), ale też gama możliwości na ich wykorzystanie jest tak długa, że trudno zdecydować się, którą pyszność przygotować. Uwielbiam torty, które udekorowane są czereśniami, słodkie bułeczki, ale nie oprę się także pierogom nimi wypełnionymi czy kruchemu ciastu obsypanemu obficie kruszonką.

W tym roku sezon na czereśnie u mnie trwa w najlepsze, dlatego chcę się Wam pochwalić jakie pyszności z nich już przygotowałem. Rustykalna tarta czekoladowa z czereśniami w tym roku stała się popisowym deserem w moim wykonaniu. Przepis Jadwigi/Jagi85 przypadł do gustu nie tylko mi ale również moim domownikom. Spróbujcie – przepis znajduje się tutaj. Jestem smakoszem serników na zimno, dlatego też Czereśniowy sernik na zimno z przepisu Cukiereczka13 trafił na listę moich ulubionych deserów.

Porada! Czereśnie doskonale komponują się z czekoladą, dlatego jak przygotowujecie desery z ich udziałem, nie bójcie się wykorzystać do dekoracji np. polewy czekoladowej. Efekt będzie bardzo smaczny!

Lubię w kuchni eksperymentować. Dlatego zamiast tradycyjnych pierogów, zrobiłem pierogi razowe, a środek wypełniłem oczywiście słodkimi czereśniami. Nie przyznam się ile pierogów liczyła moja porcja?. Jak przygotujecie, to sami zobaczycie, że znikają w mig. Po przepis klikajcie TUTAJ.

Czy wiesz, że … są trzy odmiany czereśni: czerwone, żółte i czarne?

W tym roku czereśniowy urodzaj, dlatego w planach mam przygotowanie jeszcze marynowanych czereśni, tartaletek oraz serowych placuszków. Też macie ochotę spróbować tych pyszności? Zajrzyjcie tutaj – wyróżniłem dla Was 13 przepisów w których czereśnie grają przysłowiowe „pierwsze skrzypce”. Kto się skusi?

Porada! Jeśli masz nadmiar czereśni – kup specjalne worki i zamroź. W zimie będą jak znalazł do ciast, deserów i kompotów.

 

Jeśli lubicie rabarbar koniecznie „zejdźcie” niżej do sekcji „Polecanych przepisów”. Znajdziecie tam 3 sprawdzone przepisy na jego wykorzystanie. Obiecuję – będzie smacznie, słodko i wybornie!

 

Bożena Matuszczyk 21.06.2018 20:25
Super przepisy ,tym bardziej że to moje ulubione owoce tak jak i truskawki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak