Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Foccacia z botwinką

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 250 g
oliwa 2 łyżki
drożdże 2 dag
woda letnia 150 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 szczypta
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki

Sos buraczkowy:

burak 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz 1 szczypta
oliwa 2 łyżki

Farsz:

buraczki 2 sztuki
botwinka 1/2 pęczka
ser feta 5 dag
oliwa 2 łyżki
koperek 1 garść
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Foccacia z botwinką

Kroki postępowania

1

Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki.
Krok 1 - Foccacia z botwinką foto
2

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut.

Krok 2 - Foccacia z botwinką foto
3

Sos: Upieczonego buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam do wysokiego pojemnika. Cebulę i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek i miksuję mikserem. Solę i pieprzę.

Krok 3 - Foccacia z botwinką foto
4

Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki i małe buraczki.
Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.

Krok 4 - Foccacia z botwinką foto
5

Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 220 stopni i piekę 10 minut.

Krok 5 - Foccacia z botwinką foto
6

Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek. Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.

Krok 6 - Foccacia z botwinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 15.04.2017 16:47
Z chęcią bym taką zjadła, bo tu jest wszystko to co lubię :)
Franciszek 14.04.2017 11:28
pięknie wygląda
olkaaa 14.04.2017 09:29
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak