Foccacia z botwinką

Foccacia z botwinką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    250 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • drożdże

    2 dag
  • woda letnia

    150 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 szczypta
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki

Sos buraczkowy:

  • burak

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki

Farsz:

  • buraczki

    2 sztuki
  • botwinka

    1/2 pęczka
  • ser feta

    5 dag
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • koperek

    1 garść
  • przyprawa do pizzy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Foccacia z botwinką

Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki.
Krok 2 - Foccacia z botwinką

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut.

Krok 3 - Foccacia z botwinką

Sos: Upieczonego buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam do wysokiego pojemnika. Cebulę i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek i miksuję mikserem. Solę i pieprzę.

Krok 4 - Foccacia z botwinką

Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki i małe buraczki.
Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.

Krok 5 - Foccacia z botwinką

Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 220 stopni i piekę 10 minut.

Krok 6 - Foccacia z botwinką

Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek. Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

15.04.2017 16:47
Z chęcią bym taką zjadła, bo tu jest wszystko to co lubię :)

Franciszek

14.04.2017 11:28
pięknie wygląda

olkaaa

14.04.2017 09:29
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat