Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kilogram
  • cebula

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • ryż basmati

    200 gramów
  • olej

    1-2 łyżki
  • cząber

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • musztarda dijon

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • kapusta

    2-3 główki (młoda)

Składniki na sos:

  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    2-3 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • Bulion grzybowy

    400 mililitrów
  • majeranek

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

    2-3 gałązki
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • grzyby suszone

    20 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.

Przygotowanie gołąbków:
Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy uszkodzone liście i blanszujemy/gotujemy kapustę we wrzątku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy u nasady nożem gruby nerw. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę i sos sojowy, wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdym liściu układamy po 2 łyżki nadzienia. Najpierw składamy boki to środka, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy przygotowanym sosem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

Gotowe gołąbki wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.

Gołąbki podajemy polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

07.06.2016 11:33
aż ślinka leci...

Kolorowa

06.06.2016 22:06
Bardzo ładnie przedstawione.

Malinka

06.06.2016 20:33
Aż mi się zachciało gołąbków, pychota!

dodi

06.06.2016 14:25
juz dawno za mna chodza

Ola1984

06.06.2016 14:00
Mniam, ślinka cieknie :) Przepysznie :)

KORAL

06.06.2016 13:36
Bardzo smaczne.....

Madzai

06.06.2016 13:16
Bardzo dobre

anka1988

06.06.2016 13:16
smaczne gołąbki z młodej białej kapusty

Anna169Hosz

06.06.2016 11:57
Wyglądają smakowicie:)

Mniam

06.06.2016 10:46
Chodzą za mną takie gołąbki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat