Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to bezmięsna alternatywa tradycyjnych kotletów mielonych. Z czym można je podawać? Z ziemniakami, kaszą, ryżej, sałatką, surówką... Możliwości jest naprawdę wiele!
1. Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Ugotować na parze, aż będzie miękki, ale nie przegotowany. Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju kokosowym, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać.
3. Do kalafiora dodać jajko, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz natkę pietruszki i ser. Dosypać kaszę mannę i wymieszać. Masę wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby stężała.
4. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Podawać na ciepło.