Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bobem i ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać.
Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zeszklenia.
Szynkę pokroić na większą kostkę.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników.
Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty.
Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu.
Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem.
Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni.