Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • ziemniaki młode

    1 kilogram
  • bób

    400 gramów
  • pieczarki

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • wędlina drobiowa

    250 gramów
  • olej do smażenia

    2 łyżki

Beszamel:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    400 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ser cheddar

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Ola1984
Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób. Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

30.07.2017 21:50
Dziękuję i zachęcam do spróbowania :)

Ola1984

30.07.2017 21:50
Dziękuję i polecam :)

Ola1984

30.07.2017 21:49
Polecam gorąco ten przepis :)

Ola1984

30.07.2017 21:49
Była przepyszna, polecam :)

JulkaTomeczek

30.07.2017 18:28
Rewelacyjna zapiekanka juz mi ślinka leci na sam widok

cukiereczek

30.07.2017 15:48
ale rewelacja

Bożena Matuszczyk

29.07.2017 23:11
Pyszna zapiekanka.Kusisz pysznościami późną porą;)

SzczyptaChili

29.07.2017 17:21
Wygląda przepysznie , moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat