Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bobem i ziemniakami

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka z bobem i ziemniakami, to moje ulubione danie na letni obiad. Jest bardzo pożywna i po brzegi wypełniona warzywami! Jeśli dodamy do tego aksamitny sos i ser, wyjdzie smakowite połączenie!

Składniki:

Lista składników:

ziemniaki młode 1 kilogram
bób 400 gramów
pieczarki 200 gramów
cebula 1 sztuka
wędlina drobiowa 250 gramów
olej do smażenia 2 łyżki

Beszamel:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 400 mililitrów
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty

Dodatkowo:

natka pietruszki 3 łyżki
ser cheddar 100 gramów

Porada

Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób. Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać.

Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zeszklenia.

Szynkę pokroić na większą kostkę.


Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników.

Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty.

Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu.

Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem.

Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 30.07.2017 21:50
Dziękuję i zachęcam do spróbowania :)
Ola1984 30.07.2017 21:50
Dziękuję i polecam :)
Ola1984 30.07.2017 21:49
Polecam gorąco ten przepis :)
Ola1984 30.07.2017 21:49
Była przepyszna, polecam :)
JulkaTomeczek 30.07.2017 18:28
Rewelacyjna zapiekanka juz mi ślinka leci na sam widok
cukiereczek 30.07.2017 15:48
ale rewelacja
Bożena Matuszczyk 29.07.2017 23:11
Pyszna zapiekanka.Kusisz pysznościami późną porą;)
SzczyptaChili 29.07.2017 17:21
Wygląda przepysznie , moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak