Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • ziemniaki młode

    1 kilogram
  • bób

    400 gramów
  • pieczarki

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • wędlina drobiowa

    250 gramów
  • olej do smażenia

    2 łyżki

Beszamel:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    400 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ser cheddar

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Ola1984
Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób. Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

30.07.2017 21:50
Dziękuję i zachęcam do spróbowania :)

Ola1984

30.07.2017 21:50
Dziękuję i polecam :)

Ola1984

30.07.2017 21:49
Polecam gorąco ten przepis :)

Ola1984

30.07.2017 21:49
Była przepyszna, polecam :)

JulkaTomeczek

30.07.2017 18:28
Rewelacyjna zapiekanka juz mi ślinka leci na sam widok

cukiereczek

30.07.2017 15:48
ale rewelacja

Bożena Matuszczyk

29.07.2017 23:11
Pyszna zapiekanka.Kusisz pysznościami późną porą;)

SzczyptaChili

29.07.2017 17:21
Wygląda przepysznie , moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat